Плевен и Габрово – новите звезди в икономиката

  • 0
authorАвтор: Мария Милкова

Плевен и Габрово – новите звезди в икономиката

Един от критериите е благосъстоянието на областите. То се определя от стандартното отклонение на БВП на глава от населението.

София продължава да е най-богата, най-бедни са Сливен, Пазарджик, Силистра и Кърджали

Габрово и Плевен са новите звезди в икономиката. Това сочат данни, представени от Института за пазарна икономика в изследване за развитие на регионите през годината.

Габрово е областта с най-силно икономическо развитите след София, като основни критерии са инвестициите. Във вторник например правителство отпусна 418,748 хил. лв. за реконструкция и продължение на ул. “Индустриална” в Габрово. Целта е тя да стига до новия завод “ЛС Тюбс” за производство на екструдирани туби за опаковане на висша козметика. Това е израелско-български консорциум, който ще отвори съвсем скоро. Инвестицията е на стойност 10,847 млн. лв., като до края на тази година ще бъде закупена и монтирана първата производствена линия, а през 2018 г. - и втората. Заводът ще осигури работа на 68 души.

Следващите в класацията са Стара Загора, Варна и Русе, които също имат много добри икономически показатели. На последните места са Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. 

Регионалните профили са въз основа на 65 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите, както и качеството на живот.

Със засилването на икономическия растеж от 2014 година се наблюдава нов епизод на раздалечаване на областите, посочват от института.

4,5 пъти е

разликата

между

най-богатата

област София

и най-бедната

- Сливен

Това се определя според БВП на глава от населението. (Виж графиката на 3-а стр.)

Данните за пазара на труда показват, че през третото тримесечие на 2017 г. броят на заетите в Южна България е със 145 хил. души над миналогодишните нива. Изследването показва, че се наблюдава фокусиране на заетостта през последните 12 месеца в столицата, Софийска област, Пловдив и Стара Загора. За този период 70% от новите работни места са разкрити в тези места.

София остава единствената област, в която

заплащането е

над средното

за страната,

показват данни за третото тримесечие на 2017 г. 51% от работните места със заплати, които са над 1000 лв., са в столицата.

Само в Плевен и Пловдив има трайно застигане на средните нива на заплащане. В Плевен има ръст от 76% през третото тримесечие 2012 г. до 80% от средната за страната заплата през 2017 г. Пловдив достига 90% сравнено с 86% през 2011 г.

Видин, Силистра и Кюстендил са на обратния полюс. Във Bидин зaплaтитe ca паднали дo 64% oт cpeднитe (75% пpeз 2009 г.), а в Cилиcтpa и Kюcтeндил до 70% при 79% пpeз 2008 г.

От ИПИ предупреждават, че ако се запази тенденцията за увеличение на минималното заплащане, е възможно в близо половината области съотношението между минималното и средното заплащане да стигне 55%. Като най-бързо развиваща се област е определена Пловдивска. За последната година там са

разкрити повече

работните места

от всички в

северната част

на страната,

които са малко над 27 хил. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят Сливен и Кърджали.

От института отчитат още рекордно висок коефициент на заетост за страната. През третото тримесечие на 2017 г. заетите в страната са се увеличили с 212 хил. души повече от 2013 г. и достигат 3,225 млн. души. Коефициентът на заетост при тези на 15-64 г. е на рекордно високо ниво – 68,5%, сравнено със заетостта преди кризата – 65%. Най-високи нива на заетост има в София, Габрово и Ямбол.

По-нататъшното повишаване на заетостта щяло да зависи от търсенето на работа от икономически неактивни лица и тяхната преквалификация и дори внос на работна ръка от чужбина.

През последните две години ИПИ отчита

покачване на

местните

данъци,

като в най-голяма степен при облагането на недвижимите имоти. Като причината институтът изтъква, че въпреки доброто икономическо развитие почти всички общини срещат сериозни трудности да посрещнат финансовите си нужди. Предложението на ИПИ е преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините, vавтоматично по ЕГН на данъкоплатеца, за да може парите да отиват там, където е регистрирано лицето. ИПИ отчита, че това е ресурс в рамките на 634 млн. лв. за 2018 г.

Като основен елемент за икономическо развитие се определят инвестициите в областите. Чуждестранните преки инвестиции с натрупване се увеличават с 1,6 млрд. евро към края на 2015 г. спрямо година по-рано. На първите места са Бургас със 767 млн. евро ръст спрямо края на 2014 г. и София с 437 млн. евро повече.

Все още не съм успял да видя резултатите от новото изследване на Института за пазарна икономика, но не е изненада, че Сливен е сред последните в страната по икономическите си показатели, заяви кметът на града Стефан Радев. 

Според него

основната

причина била

особената

демографска

картина,

която била същата като в Пазарджик или Видин.

Освен това голяма част от населенията в Сливен намирало сезонна работа извън областта. Затова сме убедени, че лекарството срещу тези лоши резултати са инвестициите, за привличането на които се работело усилено, каза още Радев.

Имало вече приета общинска програма за насърчаване на инвестициите, създаден бил и инвестиционен съвет. Общината организира трудова борса,

за да покаже, че

и в Сливен има

свободни

работни места

Хвърляме и много усилия, за да катализираме връзката между образованието и бизнеса, за да могат повече млади хора, които завършват професионалното си образование, да намират работа и да остават в областта и общината.

Увеличението на заплатите в Плевен се дължи на обективния ръст на икономиката в държавата, каза кметът на града Георг Спартански.

Специално за Плевен очакването на големи инвеститори и конкуренция обективно налага на работодателите да запазят персонала на собствената си фирма чрез по-добри заплати. Ръстът на средната заплата бил и превантивна мярка срещу изтичането на работна ръка.

Смолян дърпа в образованието

Смолян е областта, която се е представила най-добре на матурите през 2017 г. По български език и литература учениците от областта са със среден успех от 4,42, при 4,22 за страната, а делът на двойки е 3% при 8% за страната. През 2016 г. Смолян продължава да е областта с най-нисък дял на ученици, които повтарят или са отпаднали от училище.

Областта отчита и най-голям относителен брой на преподавателите – 106 на 1000 ученици, при 75 на 1000 за страната.

Успехите се дължат, от една страна, на трайния култ към образованието, което има в Смолянско, и на усърдната работа на педагозите и спокойната атмосфера в училищата, каза кметът Николай Мелемов.

Освен качествени учители и ученолюбиви деца има и пълен синхрон при работата с децата с всички институции - общински, държавни, културни, полиция.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Днес започна строежа на АЕЦ Аккую в Турция

Днес започна строежа на АЕЦ Аккую в Турция

В Турция днес започна строителството на АЕЦ Аккую в рамките на ограниченото разрешение за изграждане, получено от руската компания Росатом през октомври тази година, предаде ТАСС. Началото на строителните работи бе отбелязано с церемония в град Мерсин, на която присъстваха генералният директор на Росатом Алексей Лихачов и турският

Разрешиха на децата на бивш министър да купят  ТЕЦ “Варна”

Разрешиха на децата на бивш министър да купят ТЕЦ “Варна”

Комисията за защита на конкуренцията разреши на фирмата на сина и дъщерята на бившия транспортен министър Данаил Папазов “Сигда” да купи ТЕЦ “Варна”. Сделката е между варненската фирма, която е на Станислав и Ивелина Папазови и ЧЕЗ - Прага. В решението е записано, че целта на придобиването е модернизирането на затворената ТЕЦ “Варна” и пускане в

"Хабертюрк": Турски поток сменя маршрута, ще минава през България

"Хабертюрк": Турски поток сменя маршрута, ще минава през България

Газопроводът "Турски поток", който според специалистите е най-мащабният енергиен проект на тръбопровод за трансфер на природен газ между Турция и Русия в последно време, ще смени маршрута си и вместо в Гърция, тръбата ще влиза в България и оттам ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия. Това съобщава турският вестник "Хабертюрк",

На всеки 100 лв. депозит загубата вече е 2 лева

На всеки 100 лв. депозит загубата вече е 2 лева

Инфлацията в България вече изяжда дохода от лихви върху депозитите, показват данните на НСИ. За ноември статистиката отчете 0,4% инфлация спрямо октомври. Натрупаната от началото на годината стигна 2,4%, а на годишна база индексът на цените се е повишил с 3 на сто. Според последните данни на БНБ, които са за октомври,

Режат частници от евтиния ток на АЕЦ

Режат частници от евтиния ток на АЕЦ

Депутатите в енергийната комисия приеха всички сделки от централи над 5 мегавата да са на борсата Всичкият произведен ток от мощности над 5 мегавата да се продава на борсата, гласуваха в четвъртък депутатите от енергийната комисия на парламента. Това означава, че частници няма да могат да купуват евтин ток директно от АЕЦ “Козлодуй” или

Прокопиев закрил офшорки в Кипър на пожар

Прокопиев закрил офшорки в Кипър на пожар

2 дни, след като Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество започва пълна проверка на имането на Иво Прокопиев, той закрива на пожар няколко офшорщи в Кипър. Това показва проверка на "Монитор" в Търговския регистър на Кипър, пише вестникът в утрешния си брой. От официалните данни става ясно, че дружествата Lompoc investment limited,

Румънски вестник: Шофьорите на тирове предпочитат да зареждат в България, а не у нас

Румънски вестник: Шофьорите на тирове предпочитат да зареждат в България, а не у нас

Румънските тирове зареждат гориво в България: в резултат на поскъпването на горивата в Румъния един превозвач спестява около 500 леи (211 лева), ако напълни резервоара само на един камион в България, пише в. "Ромъния либера", цитиран от БТА. Румънските собственици на транспортни фирми, та дори и притежателите на обикновени автомобили сега имат

Три предприятия от Япония възнамеряват да започнат производство в България

Три предприятия от Япония възнамеряват да започнат производство в България

Три малки и средни предприятия от Япония възнамеряват да започнат производство в България. Това е станало известно по време на срещата на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева с посланика на Япония Масато Ватанабе, съобщиха от Агенцията.

Вижте кои дипломи за висше дават най-високите заплати (топ 50)

Вижте кои дипломи за висше дават най-високите заплати (топ 50)

Близо 3500 лева е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет. 3061 лв. месечен доход обещава дипломата по "Администрация и управление" от Американския университет в Благоевград. 2971 лева е средния доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Нов български университет, 2525 лв.

Южна Корея забрани биткойна

Южна Корея забрани биткойна

Южнa Kopeя зaбpaни Віtсоіn и ocтaнaлитe виpтyaлни вaлyти, a финaнcoвитe инcтитyции в cтpaнaтa вeчe нямaт пpaвo дa ги изпoлзвaт ?aтo paзплaщaтeлнo cpeдcтвo. Cпopeд зaбpaнaтa, ?oятo бe oфициaлнo oбявeнa oт aдминиcтpaциятa нa пpeмиepa Лий Ha?-йoн, финaнcoвитe инcтитyции нямaт пpaвo дa ?yпyвaт, дa пpoдaвaт или дopи дa пoддъpжaт нaличнocт oт

Най-коментирани

КЕВР окончателно реши: Поскъпва водата в 14 области на страната

КЕВР окончателно реши: Поскъпва водата в 14 области на страната

Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 г. С решението са коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 14 области на страната - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен,

55% ръст в продажбите на нови коли

55% ръст в продажбите на нови коли

България втора в ЕС по увеличение на регистрациите през ноември Малко под 3100 нови коли са продадени в България през ноември тази година. През същия месец на 2016 г. те са били по-малко от 2 хил., което представлява ръст от 55% на годишна база. Това показват данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

На всеки 100 лв. депозит загубата вече е 2 лева

На всеки 100 лв. депозит загубата вече е 2 лева

Инфлацията в България вече изяжда дохода от лихви върху депозитите, показват данните на НСИ. За ноември статистиката отчете 0,4% инфлация спрямо октомври. Натрупаната от началото на годината стигна 2,4%, а на годишна база индексът на цените се е повишил с 3 на сто. Според последните данни на БНБ, които са за октомври,

Засилваме търговските си връзки с Пакистан

Засилваме търговските си връзки с Пакистан

В София се проведе третият кръг на пакистанско-българските двустранни политически консултации. Пакистан е представен от посланика си Захер Джанджуа, докато посланик Костадин Коджабашев представи България, пише Pakistan Observer. Двамата прегледаха целия спектър на двустранните отношения и идентифицираха възможностите пред по-нататъшното

МВФ: Имате нашата подкрепа за еврото, но вдигайте доходите

МВФ: Имате нашата подкрепа за еврото, но вдигайте доходите

България бележи силно икономическо възстановяване, но основното предизвикателство пред управляващите е да го превърнат в трайно и приобщаващо сближаване на доходите на хората към равнищата в по-богатите страни-членки на Европейския съюз. Това е основната оценка на Международния валутен фонд след редовната му мисия в България.

Правителството раздаде 224 млн. лв. за час и 15 минути (Обзор)

Правителството раздаде 224 млн. лв. за час и 15 минути (Обзор)

Разпределиха още 20 млн. лв. за двигателите на МиГ-29  Над 120 млн. лв. бяха отпуснати за екология Само за 1 час и 15 минути правителството разпредели в сряда над 224 млн. лв. извънредни разходи, като отпусна допълнителни средства на ведомствата или преструктурира бюджетите на други. Така 10 дни преди празниците започна голямото коледно харчене.

750 млн. лв. за фермери до края на годината

750 млн. лв. за фермери до края на годината

750 млн. лв. ще получат земеделците до края на годината. Жсновната част от парите са базови плащания - около 600 млн. лв., 72 млн. лв. са за отстъпката от стойността на акциза за литър газьол. Още 12 млн. по тази мярка ще бъдат платени догодина. а 123 млн. лв. отиват за обвързана подкрепа. Тези данни изнесе земеделският министър Румен Порожанов

Овчарката Анка посече и Сливен с 4 млн. лева

Овчарката Анка посече и Сливен с 4 млн. лева

Работата е за прокуратурата, настоява шефът на спряната поръчка от града на сините камъни След Пловдив и община Сливен изпищя от овчарката Анка Ангелова от Антоново, Търговищко. Два дни преди да започнат в града на стоте войводи да набират оферти по поръчка за 4 млн. лева без ДДС, неизвестната "Ремс строй" ЕООД е обжалвала процедурата в Комисията

Фалстарт! 4,4 млрд. лв. търсят от банкера  Цветан Василев и сие по делото КТБ (Обзор)

Фалстарт! 4,4 млрд. лв. търсят от банкера Цветан Василев и сие по делото КТБ (Обзор)

Първото заседание в спецсъда не тръгна, защото банкерът не е получил призовка и обвинителния акт от 11 000 страници 4,4 млрд. лв. граждански иск са предявили синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова към част от 18-те подсъдими по мегаделото за източването на КТБ, стана ясно на първото заседание на дългоочаквания процес в спецсъда.

136 европроекта за над 108, 7 млн. лв.
се изпълняват във Великотърновско

136 европроекта за над 108, 7 млн. лв. се изпълняват във Великотърновско

136 договора на обща стойност 108 770 664 лв. са одобрени и се изпълняват във Великотърновска област от началото на настоящия програмен период 2014-2020 г., съобщиха от Областния информационен център в старопрестолния град. В това число не влизат одобрените проектите по Програмата за развитие на селските райони, уточняват от екипа.