Плевен и Габрово – новите звезди в икономиката

  • 0
authorАвтор: Мария Милкова

Плевен и Габрово – новите звезди в икономиката

Един от критериите е благосъстоянието на областите. То се определя от стандартното отклонение на БВП на глава от населението.

София продължава да е най-богата, най-бедни са Сливен, Пазарджик, Силистра и Кърджали

Габрово и Плевен са новите звезди в икономиката. Това сочат данни, представени от Института за пазарна икономика в изследване за развитие на регионите през годината.

Габрово е областта с най-силно икономическо развитите след София, като основни критерии са инвестициите. Във вторник например правителство отпусна 418,748 хил. лв. за реконструкция и продължение на ул. “Индустриална” в Габрово. Целта е тя да стига до новия завод “ЛС Тюбс” за производство на екструдирани туби за опаковане на висша козметика. Това е израелско-български консорциум, който ще отвори съвсем скоро. Инвестицията е на стойност 10,847 млн. лв., като до края на тази година ще бъде закупена и монтирана първата производствена линия, а през 2018 г. - и втората. Заводът ще осигури работа на 68 души.

Следващите в класацията са Стара Загора, Варна и Русе, които също имат много добри икономически показатели. На последните места са Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. 

Регионалните профили са въз основа на 65 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите, както и качеството на живот.

Със засилването на икономическия растеж от 2014 година се наблюдава нов епизод на раздалечаване на областите, посочват от института.

4,5 пъти е

разликата

между

най-богатата

област София

и най-бедната

- Сливен

Това се определя според БВП на глава от населението. (Виж графиката на 3-а стр.)

Данните за пазара на труда показват, че през третото тримесечие на 2017 г. броят на заетите в Южна България е със 145 хил. души над миналогодишните нива. Изследването показва, че се наблюдава фокусиране на заетостта през последните 12 месеца в столицата, Софийска област, Пловдив и Стара Загора. За този период 70% от новите работни места са разкрити в тези места.

София остава единствената област, в която

заплащането е

над средното

за страната,

показват данни за третото тримесечие на 2017 г. 51% от работните места със заплати, които са над 1000 лв., са в столицата.

Само в Плевен и Пловдив има трайно застигане на средните нива на заплащане. В Плевен има ръст от 76% през третото тримесечие 2012 г. до 80% от средната за страната заплата през 2017 г. Пловдив достига 90% сравнено с 86% през 2011 г.

Видин, Силистра и Кюстендил са на обратния полюс. Във Bидин зaплaтитe ca паднали дo 64% oт cpeднитe (75% пpeз 2009 г.), а в Cилиcтpa и Kюcтeндил до 70% при 79% пpeз 2008 г.

От ИПИ предупреждават, че ако се запази тенденцията за увеличение на минималното заплащане, е възможно в близо половината области съотношението между минималното и средното заплащане да стигне 55%. Като най-бързо развиваща се област е определена Пловдивска. За последната година там са

разкрити повече

работните места

от всички в

северната част

на страната,

които са малко над 27 хил. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят Сливен и Кърджали.

От института отчитат още рекордно висок коефициент на заетост за страната. През третото тримесечие на 2017 г. заетите в страната са се увеличили с 212 хил. души повече от 2013 г. и достигат 3,225 млн. души. Коефициентът на заетост при тези на 15-64 г. е на рекордно високо ниво – 68,5%, сравнено със заетостта преди кризата – 65%. Най-високи нива на заетост има в София, Габрово и Ямбол.

По-нататъшното повишаване на заетостта щяло да зависи от търсенето на работа от икономически неактивни лица и тяхната преквалификация и дори внос на работна ръка от чужбина.

През последните две години ИПИ отчита

покачване на

местните

данъци,

като в най-голяма степен при облагането на недвижимите имоти. Като причината институтът изтъква, че въпреки доброто икономическо развитие почти всички общини срещат сериозни трудности да посрещнат финансовите си нужди. Предложението на ИПИ е преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините, vавтоматично по ЕГН на данъкоплатеца, за да може парите да отиват там, където е регистрирано лицето. ИПИ отчита, че това е ресурс в рамките на 634 млн. лв. за 2018 г.

Като основен елемент за икономическо развитие се определят инвестициите в областите. Чуждестранните преки инвестиции с натрупване се увеличават с 1,6 млрд. евро към края на 2015 г. спрямо година по-рано. На първите места са Бургас със 767 млн. евро ръст спрямо края на 2014 г. и София с 437 млн. евро повече.

Все още не съм успял да видя резултатите от новото изследване на Института за пазарна икономика, но не е изненада, че Сливен е сред последните в страната по икономическите си показатели, заяви кметът на града Стефан Радев. 

Според него

основната

причина била

особената

демографска

картина,

която била същата като в Пазарджик или Видин.

Освен това голяма част от населенията в Сливен намирало сезонна работа извън областта. Затова сме убедени, че лекарството срещу тези лоши резултати са инвестициите, за привличането на които се работело усилено, каза още Радев.

Имало вече приета общинска програма за насърчаване на инвестициите, създаден бил и инвестиционен съвет. Общината организира трудова борса,

за да покаже, че

и в Сливен има

свободни

работни места

Хвърляме и много усилия, за да катализираме връзката между образованието и бизнеса, за да могат повече млади хора, които завършват професионалното си образование, да намират работа и да остават в областта и общината.

Увеличението на заплатите в Плевен се дължи на обективния ръст на икономиката в държавата, каза кметът на града Георг Спартански.

Специално за Плевен очакването на големи инвеститори и конкуренция обективно налага на работодателите да запазят персонала на собствената си фирма чрез по-добри заплати. Ръстът на средната заплата бил и превантивна мярка срещу изтичането на работна ръка.

Смолян дърпа в образованието

Смолян е областта, която се е представила най-добре на матурите през 2017 г. По български език и литература учениците от областта са със среден успех от 4,42, при 4,22 за страната, а делът на двойки е 3% при 8% за страната. През 2016 г. Смолян продължава да е областта с най-нисък дял на ученици, които повтарят или са отпаднали от училище.

Областта отчита и най-голям относителен брой на преподавателите – 106 на 1000 ученици, при 75 на 1000 за страната.

Успехите се дължат, от една страна, на трайния култ към образованието, което има в Смолянско, и на усърдната работа на педагозите и спокойната атмосфера в училищата, каза кметът Николай Мелемов.

Освен качествени учители и ученолюбиви деца има и пълен синхрон при работата с децата с всички институции - общински, държавни, културни, полиция.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Прокуратурата се заема с неработещия регистър на асансьорите

Прокуратурата се заема с неработещия регистър на асансьорите

Тече вътрешно разследване в агенцията по метрология Казусът с неработещия регистър на асансьорите и уеб приложение към него може да отиде в прокуратурата. Това съобщи пред “24 часа” и.д. шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов. “В момента тече вътрешна проверка в агенцията за поръчката за регистъра,

Самоосигуряващите се ще плащат повече догодина

Самоосигуряващите се ще плащат повече догодина

Самоосигуряващите се ще плащат повече следващата година, съобщи bTV , която разполага с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. В него се предвижда минималната сума, върху която се начисляват вноските, да се увеличи. Най-голям е ръстът при земеделските стопани. От догодина е планирано минималната заплата да стане 560 лв.

Най-коментирани

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

България е страната в ЕС с най-висок процент от население, което живее в риск от бедност и социално изключване, сочат данни от анализ на Евростат за ситуацията по този показател сред държавите-членки на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС относно хората, които живеят в риск от бедност и социално изключване е 22,5 на сто.

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Край на данъчните хитрини с  основното  жилище - 50% остъпка ще има само за 1 имот

Край на данъчните хитрини с основното жилище - 50% остъпка ще има само за 1 имот

От догодина няма да се намалява такса смет за необитаемо жилище Собственик, който има повече от един имот в България и е посочил пред общината две или повече от едно от тях като основно, да не ползва данъчната отстъпка. Това предлага като промяна в Закона за местните данъци и такси финансовият министър Владислав Горанов.

Срив в ЕС на продажбите на нови коли

Срив в ЕС на продажбите на нови коли

Само в България и Хърватия има ръст С 23,5% са паднали продажбите на нови автомобили в ЕС през септември на годишна база. Това показват данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа. Общо продадените возила са 1,09 млн. бройки. Като причина за спада се посочва ефектът от новите изисквания да се предлагат само модели,