Плевен и Габрово – новите звезди в икономиката

  • 0
authorАвтор: Мария Милкова

Плевен и Габрово – новите звезди в икономиката

Един от критериите е благосъстоянието на областите. То се определя от стандартното отклонение на БВП на глава от населението.

София продължава да е най-богата, най-бедни са Сливен, Пазарджик, Силистра и Кърджали

Габрово и Плевен са новите звезди в икономиката. Това сочат данни, представени от Института за пазарна икономика в изследване за развитие на регионите през годината.

Габрово е областта с най-силно икономическо развитите след София, като основни критерии са инвестициите. Във вторник например правителство отпусна 418,748 хил. лв. за реконструкция и продължение на ул. “Индустриална” в Габрово. Целта е тя да стига до новия завод “ЛС Тюбс” за производство на екструдирани туби за опаковане на висша козметика. Това е израелско-български консорциум, който ще отвори съвсем скоро. Инвестицията е на стойност 10,847 млн. лв., като до края на тази година ще бъде закупена и монтирана първата производствена линия, а през 2018 г. - и втората. Заводът ще осигури работа на 68 души.

Следващите в класацията са Стара Загора, Варна и Русе, които също имат много добри икономически показатели. На последните места са Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. 

Регионалните профили са въз основа на 65 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите, както и качеството на живот.

Със засилването на икономическия растеж от 2014 година се наблюдава нов епизод на раздалечаване на областите, посочват от института.

4,5 пъти е

разликата

между

най-богатата

област София

и най-бедната

- Сливен

Това се определя според БВП на глава от населението. (Виж графиката на 3-а стр.)

Данните за пазара на труда показват, че през третото тримесечие на 2017 г. броят на заетите в Южна България е със 145 хил. души над миналогодишните нива. Изследването показва, че се наблюдава фокусиране на заетостта през последните 12 месеца в столицата, Софийска област, Пловдив и Стара Загора. За този период 70% от новите работни места са разкрити в тези места.

София остава единствената област, в която

заплащането е

над средното

за страната,

показват данни за третото тримесечие на 2017 г. 51% от работните места със заплати, които са над 1000 лв., са в столицата.

Само в Плевен и Пловдив има трайно застигане на средните нива на заплащане. В Плевен има ръст от 76% през третото тримесечие 2012 г. до 80% от средната за страната заплата през 2017 г. Пловдив достига 90% сравнено с 86% през 2011 г.

Видин, Силистра и Кюстендил са на обратния полюс. Във Bидин зaплaтитe ca паднали дo 64% oт cpeднитe (75% пpeз 2009 г.), а в Cилиcтpa и Kюcтeндил до 70% при 79% пpeз 2008 г.

От ИПИ предупреждават, че ако се запази тенденцията за увеличение на минималното заплащане, е възможно в близо половината области съотношението между минималното и средното заплащане да стигне 55%. Като най-бързо развиваща се област е определена Пловдивска. За последната година там са

разкрити повече

работните места

от всички в

северната част

на страната,

които са малко над 27 хил. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят Сливен и Кърджали.

От института отчитат още рекордно висок коефициент на заетост за страната. През третото тримесечие на 2017 г. заетите в страната са се увеличили с 212 хил. души повече от 2013 г. и достигат 3,225 млн. души. Коефициентът на заетост при тези на 15-64 г. е на рекордно високо ниво – 68,5%, сравнено със заетостта преди кризата – 65%. Най-високи нива на заетост има в София, Габрово и Ямбол.

По-нататъшното повишаване на заетостта щяло да зависи от търсенето на работа от икономически неактивни лица и тяхната преквалификация и дори внос на работна ръка от чужбина.

През последните две години ИПИ отчита

покачване на

местните

данъци,

като в най-голяма степен при облагането на недвижимите имоти. Като причината институтът изтъква, че въпреки доброто икономическо развитие почти всички общини срещат сериозни трудности да посрещнат финансовите си нужди. Предложението на ИПИ е преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините, vавтоматично по ЕГН на данъкоплатеца, за да може парите да отиват там, където е регистрирано лицето. ИПИ отчита, че това е ресурс в рамките на 634 млн. лв. за 2018 г.

Като основен елемент за икономическо развитие се определят инвестициите в областите. Чуждестранните преки инвестиции с натрупване се увеличават с 1,6 млрд. евро към края на 2015 г. спрямо година по-рано. На първите места са Бургас със 767 млн. евро ръст спрямо края на 2014 г. и София с 437 млн. евро повече.

Все още не съм успял да видя резултатите от новото изследване на Института за пазарна икономика, но не е изненада, че Сливен е сред последните в страната по икономическите си показатели, заяви кметът на града Стефан Радев. 

Според него

основната

причина била

особената

демографска

картина,

която била същата като в Пазарджик или Видин.

Освен това голяма част от населенията в Сливен намирало сезонна работа извън областта. Затова сме убедени, че лекарството срещу тези лоши резултати са инвестициите, за привличането на които се работело усилено, каза още Радев.

Имало вече приета общинска програма за насърчаване на инвестициите, създаден бил и инвестиционен съвет. Общината организира трудова борса,

за да покаже, че

и в Сливен има

свободни

работни места

Хвърляме и много усилия, за да катализираме връзката между образованието и бизнеса, за да могат повече млади хора, които завършват професионалното си образование, да намират работа и да остават в областта и общината.

Увеличението на заплатите в Плевен се дължи на обективния ръст на икономиката в държавата, каза кметът на града Георг Спартански.

Специално за Плевен очакването на големи инвеститори и конкуренция обективно налага на работодателите да запазят персонала на собствената си фирма чрез по-добри заплати. Ръстът на средната заплата бил и превантивна мярка срещу изтичането на работна ръка.

Смолян дърпа в образованието

Смолян е областта, която се е представила най-добре на матурите през 2017 г. По български език и литература учениците от областта са със среден успех от 4,42, при 4,22 за страната, а делът на двойки е 3% при 8% за страната. През 2016 г. Смолян продължава да е областта с най-нисък дял на ученици, които повтарят или са отпаднали от училище.

Областта отчита и най-голям относителен брой на преподавателите – 106 на 1000 ученици, при 75 на 1000 за страната.

Успехите се дължат, от една страна, на трайния култ към образованието, което има в Смолянско, и на усърдната работа на педагозите и спокойната атмосфера в училищата, каза кметът Николай Мелемов.

Освен качествени учители и ученолюбиви деца има и пълен синхрон при работата с децата с всички институции - общински, държавни, културни, полиция.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Премиерът прати Порожанов да укроти фермерите за избитите животни (Обзор)

Премиерът прати Порожанов да укроти фермерите за избитите животни (Обзор)

От понеделник ще изплащат обезщетения Премиерът Бойко Борисов изпрати земеделския министър Румен Порожанов при стопаните от селата, в които евтаназират домашни животни, съобщиха днес от МС. Министърът се срещна с животновъди от районите, където са възникнали огнища на болестта. Обезщетения за животновъдите от община Болярово,

Полет със самолет като за 20 евро

Полет със самолет като за 20 евро

Преди да се качим на борда и след това, се заплаща абсолютно всичко Да стигнеш от София до Париж за 2 часа само за 20 евро. Звучи прекрасно - бързо, евтино и удобно, чудесен начин за оползотворяване на уикенда. Нискотарифните авиокомпании предлагат такива евтини полети до топтуристически дестинации.

BG жилищата: охлаждането на цените е твърде бавно

BG жилищата: охлаждането на цените е твърде бавно

Софийските имоти поскъпват с 11,3%, столицата в топ 20 по ръст На света няма пазар, на който съществува вечно поскъпване. Винаги идва един момент, в който търсенето и предлагането се срещат и нещата идват на мястото си, така че ръстът на цените остава само дългосрочен процес. Точно това всички очакват всеки момент да се случи и на българския

Икономисти: Ще минат поне 10 години, докато влезе еврото у нас

Икономисти: Ще минат поне 10 години, докато влезе еврото у нас

Все още не сме влезли дори в чакалнята на Еврозоната. Сега сме в предверията й и ще продължим да чакаме. На много страни, които бяха в чакалнята, им отне десетилетие, за да се подготвят за приемане на еврото. Така че и при нас ще е така. Няма са стане днес или утре” Това каза икономистът Георги Ангелов по Нова телевизия.

Брюксел към София: В добра  кондиция сте, затова сега е  време за реформи

Брюксел към София: В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи

ЕС с 5 препоръки - най-опасно било, че доходите на богатите са 8 пъти по-високи от тези на бедните България е в много добра кондиция. Икономическите и фискалните условия са особено благоприятни за реформи. Такава е общата оценка на Съвета на ЕС по Националната програма за реформи и конвергентната програма за 2018 г.

Ексжурналистка обжалва 3 търга за 1 млрд. лв.

Ексжурналистка обжалва 3 търга за 1 млрд. лв.

Фирма “Рос Бг” ЕООД е обжалвала три от най-големите жп проекти с европейско финансиране - участъка София-Волуяк, модернизацията на Костенец - Септември и Пловдив - Бургас, фаза 2, които са общо за над 1 млрд. лв. Това съобщи Националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Справка в Търговския регистър показва,

Оранжерийните домати поевтиняха, продават се за по 1,27 лв./кг

Оранжерийните домати поевтиняха, продават се за по 1,27 лв./кг

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, падна тази седмица с 2 процента до 1,341 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година. Оранжерийните домати поевтиняха тази седмица с 11,2 на сто и се продават по 1,

За гръцки плаж догодина – резервирай още сега

За гръцки плаж догодина – резервирай още сега

Гърци да връщат клиенти - подобно нещо не се беше случвало досега, но това лято е факт. Свободни места няма до края на октомври, а заявките са правени месеци по-рано. 32 млн. гости са предпочели курортите на южната ни съседка, което е абсолютен рекорд. Такава година Гърция не помни дори преди кризата. Пристигат хора от цял свят.

България в  чакалнята на еврото до август 2019 г. (Обзор)

България в чакалнята на еврото до август 2019 г. (Обзор)

Може да ни дадат дата още от 1 януари, решението ще е ясно днес Между 6 и 12 месеца срок за влизане в чакалнята на еврото (ЕРМ-2) най-вероятно ще получи България. Това прогнозираха за “24 часа” експерти преди заседанието на Еврогрупата, в която влизат финансовите министри на държавите от еврозоната.

Гърция поскъпва, няма места в хотелите и за догодина

Гърция поскъпва, няма места в хотелите и за догодина

Рекорд! 32 млн. на море у съседите Свободни места за почивка в Гърция няма до края на октомври. Ако искаш да резервираш стая, хотелиерите учтиво отказват. Предлагат за следващата година. Често и за тогава няма. У съседите вече бележат рекорд с 32 млн. на море. Чужденците откриха дори малките острови, непознати досега. Цените в Гърция растат.

Най-коментирани

За гръцки плаж догодина – резервирай още сега

За гръцки плаж догодина – резервирай още сега

Гърци да връщат клиенти - подобно нещо не се беше случвало досега, но това лято е факт. Свободни места няма до края на октомври, а заявките са правени месеци по-рано. 32 млн. гости са предпочели курортите на южната ни съседка, което е абсолютен рекорд. Такава година Гърция не помни дори преди кризата. Пристигат хора от цял свят.

Премиерът прати Порожанов да укроти фермерите за избитите животни (Обзор)

Премиерът прати Порожанов да укроти фермерите за избитите животни (Обзор)

От понеделник ще изплащат обезщетения Премиерът Бойко Борисов изпрати земеделския министър Румен Порожанов при стопаните от селата, в които евтаназират домашни животни, съобщиха днес от МС. Министърът се срещна с животновъди от районите, където са възникнали огнища на болестта. Обезщетения за животновъдите от община Болярово,

Икономисти: Ще минат поне 10 години, докато влезе еврото у нас

Икономисти: Ще минат поне 10 години, докато влезе еврото у нас

Все още не сме влезли дори в чакалнята на Еврозоната. Сега сме в предверията й и ще продължим да чакаме. На много страни, които бяха в чакалнята, им отне десетилетие, за да се подготвят за приемане на еврото. Така че и при нас ще е така. Няма са стане днес или утре” Това каза икономистът Георги Ангелов по Нова телевизия.

Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България

Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря по телефона с новия министър на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой, съобщиха от пресцентъра на министерството. Турция попада в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България, е подчертала министър Ангелкова и е поздравила колегата си с поемането на поста, предаде БТА.

BG жилищата: охлаждането на цените е твърде бавно

BG жилищата: охлаждането на цените е твърде бавно

Софийските имоти поскъпват с 11,3%, столицата в топ 20 по ръст На света няма пазар, на който съществува вечно поскъпване. Винаги идва един момент, в който търсенето и предлагането се срещат и нещата идват на мястото си, така че ръстът на цените остава само дългосрочен процес. Точно това всички очакват всеки момент да се случи и на българския

НАП с калкулатор колко се губи от заплата в плик

НАП с калкулатор колко се губи от заплата в плик

Смята пропуснатите суми за срок от 30 г. С калкулатор всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход. Софтуерът е достъпен на интернет страницата www.zaplatavplik.bg. След попълване на данни за действителния и декларирания доход всеки може да разбере колко средства няма да получи в

Агенция Фич понижи оценката на дълга на Турция

Агенция Фич понижи оценката на дълга на Турция

Агенцията за кредитен рейтинг Фич (Fitch) съобщи, че е понижила оценката на държавния дълг на Турция, защото е преценила, че "рисковете за макроикономическата стабилност на страната са се усилили", предаде Франс прес. Оценката спада от "ВВ+" на "ВВ" (латински букви), което още повече поставя турския дълг в спекулативната категория.

В България идва европейска мисия заради огнищата на чума по добитъка

В България идва европейска мисия заради огнищата на чума по добитъка

Огнищата на чума по дребния рогат добитък, които за първи път се появиха в България и Европейския съюз от края на юни, са повод за редица срещи и разговори на европейско ниво, проведени от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" (SANTE,

Ирландските пилоти на "Райънеър" обявиха още 2 дни стачка

Ирландските пилоти на "Райънеър" обявиха още 2 дни стачка

Ирландските пилоти на компания Райънеър обявиха още два еднодневни стачни дни. Така се засилва натискът върху най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа да подобри условията на труд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Около 100 от 350-те ирландски пилоти на Райънеър вчера излязоха в първата си стачка,

Полет със самолет като за 20 евро

Полет със самолет като за 20 евро

Преди да се качим на борда и след това, се заплаща абсолютно всичко Да стигнеш от София до Париж за 2 часа само за 20 евро. Звучи прекрасно - бързо, евтино и удобно, чудесен начин за оползотворяване на уикенда. Нискотарифните авиокомпании предлагат такива евтини полети до топтуристически дестинации.