Плевен и Габрово – новите звезди в икономиката

  • 0
authorАвтор: Мария Милкова

Плевен и Габрово – новите звезди в икономиката

Един от критериите е благосъстоянието на областите. То се определя от стандартното отклонение на БВП на глава от населението.

София продължава да е най-богата, най-бедни са Сливен, Пазарджик, Силистра и Кърджали

Габрово и Плевен са новите звезди в икономиката. Това сочат данни, представени от Института за пазарна икономика в изследване за развитие на регионите през годината.

Габрово е областта с най-силно икономическо развитите след София, като основни критерии са инвестициите. Във вторник например правителство отпусна 418,748 хил. лв. за реконструкция и продължение на ул. “Индустриална” в Габрово. Целта е тя да стига до новия завод “ЛС Тюбс” за производство на екструдирани туби за опаковане на висша козметика. Това е израелско-български консорциум, който ще отвори съвсем скоро. Инвестицията е на стойност 10,847 млн. лв., като до края на тази година ще бъде закупена и монтирана първата производствена линия, а през 2018 г. - и втората. Заводът ще осигури работа на 68 души.

Следващите в класацията са Стара Загора, Варна и Русе, които също имат много добри икономически показатели. На последните места са Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. 

Регионалните профили са въз основа на 65 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите, както и качеството на живот.

Със засилването на икономическия растеж от 2014 година се наблюдава нов епизод на раздалечаване на областите, посочват от института.

4,5 пъти е

разликата

между

най-богатата

област София

и най-бедната

- Сливен

Това се определя според БВП на глава от населението. (Виж графиката на 3-а стр.)

Данните за пазара на труда показват, че през третото тримесечие на 2017 г. броят на заетите в Южна България е със 145 хил. души над миналогодишните нива. Изследването показва, че се наблюдава фокусиране на заетостта през последните 12 месеца в столицата, Софийска област, Пловдив и Стара Загора. За този период 70% от новите работни места са разкрити в тези места.

София остава единствената област, в която

заплащането е

над средното

за страната,

показват данни за третото тримесечие на 2017 г. 51% от работните места със заплати, които са над 1000 лв., са в столицата.

Само в Плевен и Пловдив има трайно застигане на средните нива на заплащане. В Плевен има ръст от 76% през третото тримесечие 2012 г. до 80% от средната за страната заплата през 2017 г. Пловдив достига 90% сравнено с 86% през 2011 г.

Видин, Силистра и Кюстендил са на обратния полюс. Във Bидин зaплaтитe ca паднали дo 64% oт cpeднитe (75% пpeз 2009 г.), а в Cилиcтpa и Kюcтeндил до 70% при 79% пpeз 2008 г.

От ИПИ предупреждават, че ако се запази тенденцията за увеличение на минималното заплащане, е възможно в близо половината области съотношението между минималното и средното заплащане да стигне 55%. Като най-бързо развиваща се област е определена Пловдивска. За последната година там са

разкрити повече

работните места

от всички в

северната част

на страната,

които са малко над 27 хил. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят Сливен и Кърджали.

От института отчитат още рекордно висок коефициент на заетост за страната. През третото тримесечие на 2017 г. заетите в страната са се увеличили с 212 хил. души повече от 2013 г. и достигат 3,225 млн. души. Коефициентът на заетост при тези на 15-64 г. е на рекордно високо ниво – 68,5%, сравнено със заетостта преди кризата – 65%. Най-високи нива на заетост има в София, Габрово и Ямбол.

По-нататъшното повишаване на заетостта щяло да зависи от търсенето на работа от икономически неактивни лица и тяхната преквалификация и дори внос на работна ръка от чужбина.

През последните две години ИПИ отчита

покачване на

местните

данъци,

като в най-голяма степен при облагането на недвижимите имоти. Като причината институтът изтъква, че въпреки доброто икономическо развитие почти всички общини срещат сериозни трудности да посрещнат финансовите си нужди. Предложението на ИПИ е преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините, vавтоматично по ЕГН на данъкоплатеца, за да може парите да отиват там, където е регистрирано лицето. ИПИ отчита, че това е ресурс в рамките на 634 млн. лв. за 2018 г.

Като основен елемент за икономическо развитие се определят инвестициите в областите. Чуждестранните преки инвестиции с натрупване се увеличават с 1,6 млрд. евро към края на 2015 г. спрямо година по-рано. На първите места са Бургас със 767 млн. евро ръст спрямо края на 2014 г. и София с 437 млн. евро повече.

Все още не съм успял да видя резултатите от новото изследване на Института за пазарна икономика, но не е изненада, че Сливен е сред последните в страната по икономическите си показатели, заяви кметът на града Стефан Радев. 

Според него

основната

причина била

особената

демографска

картина,

която била същата като в Пазарджик или Видин.

Освен това голяма част от населенията в Сливен намирало сезонна работа извън областта. Затова сме убедени, че лекарството срещу тези лоши резултати са инвестициите, за привличането на които се работело усилено, каза още Радев.

Имало вече приета общинска програма за насърчаване на инвестициите, създаден бил и инвестиционен съвет. Общината организира трудова борса,

за да покаже, че

и в Сливен има

свободни

работни места

Хвърляме и много усилия, за да катализираме връзката между образованието и бизнеса, за да могат повече млади хора, които завършват професионалното си образование, да намират работа и да остават в областта и общината.

Увеличението на заплатите в Плевен се дължи на обективния ръст на икономиката в държавата, каза кметът на града Георг Спартански.

Специално за Плевен очакването на големи инвеститори и конкуренция обективно налага на работодателите да запазят персонала на собствената си фирма чрез по-добри заплати. Ръстът на средната заплата бил и превантивна мярка срещу изтичането на работна ръка.

Смолян дърпа в образованието

Смолян е областта, която се е представила най-добре на матурите през 2017 г. По български език и литература учениците от областта са със среден успех от 4,42, при 4,22 за страната, а делът на двойки е 3% при 8% за страната. През 2016 г. Смолян продължава да е областта с най-нисък дял на ученици, които повтарят или са отпаднали от училище.

Областта отчита и най-голям относителен брой на преподавателите – 106 на 1000 ученици, при 75 на 1000 за страната.

Успехите се дължат, от една страна, на трайния култ към образованието, което има в Смолянско, и на усърдната работа на педагозите и спокойната атмосфера в училищата, каза кметът Николай Мелемов.

Освен качествени учители и ученолюбиви деца има и пълен синхрон при работата с децата с всички институции - общински, държавни, културни, полиция.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Търговци от европейски държави продават по-скъпо на българи, отколкото на съгражданите си. Има случаи, при които хора от България капарират коли под наем. Когато отидат да вземат ключовете и да платят с кредитна карта, фирмата отказва да им даде автомобила, защото не е издадена в съответната държава. Освен това не връщат и капарото.

Най-евтините къщи
ще струват $4000,
печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Най-евтините къщи ще струват $4000, печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com. Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

Растеж: От 20 до  100 кошера с пчели за 10 г.

Растеж: От 20 до 100 кошера с пчели за 10 г.

За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово успява да увеличи кошерите си пет пъти. Славин Чавдарски кандидатства по Националната програма за пчеларство за първи път през 2012 г. Получава 3914,4 лв. за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата, както и за 30 кошера. Година по-късно получава 3807,36 лв.

"Газпром" се отказва засега от "Турски поток" като износител на газ за Европа

"Газпром" се отказва засега от "Турски поток" като износител на газ за Европа

Газпром" е започнал да демонтира и замразява стотици километри от тръбопровода, подвеждащ газ по руска територия към морския участък на проекта "Турски поток". Това означава, че в компанията са изгубили надежда в обозримо бъдеще да превърнат газопровода в мащабен износ за Европа, коментира изданието Finanz.ru, цитирано от "Дневник".

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната. Сделката е на стойност 81,3 млн. лева. Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са

Най-коментирани

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните

ЕК: Държавните фирми в България крият риск за  публичните финанси

ЕК: Държавните фирми в България крият риск за публичните финанси

Държавните предприятия в България представляват източник на икономически и финансов риск за публичните финанси на страната. Това се казва в доклад на Европейската комисия за напредъка в изпълнението на специфични препоръки във финансовата област. Общо задълженията на дружествата, в които държавата притежава 50% и повече от капитала,

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Газът поскъпва с 2,6%, за тока смятат с колко

Газът поскъпва с 2,6%, за тока смятат с колко

Преговарят до лятото за договорите на американските централи Природният газ през второто тримесечие да поскъпне с 2,6% до 361,82 лв. за 1000 куб. м, предлага КЕВР. Тези цени ще се обсъждат на 26 март на заседание на регулатора. “Булгаргаз” поиска цената да се вдигне с 4,82%, но от комисията, чийто председател е Иван Иванов,

Растеж: От 20 до  100 кошера с пчели за 10 г.

Растеж: От 20 до 100 кошера с пчели за 10 г.

За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово успява да увеличи кошерите си пет пъти. Славин Чавдарски кандидатства по Националната програма за пчеларство за първи път през 2012 г. Получава 3914,4 лв. за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата, както и за 30 кошера. Година по-късно получава 3807,36 лв.

Преговорите на държавата за прекратяване на договорите с US-тецовете ще продължат месеци

Преговорите на държавата за прекратяване на договорите с US-тецовете ще продължат месеци

Преговорите на държавата с "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал -Марица изток 3" (т. нар. американски централи) за прекратяване на договорите за доставка на енергия няма да приключат за три седмици, нужно е повече време, каза пред журналисти днес заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Трябва да бъдем много внимателни и преговорите да

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,