Проектът за метрото не е бил приет от Брюксел да се финансира от оперативните програми и затова бил прехвърлен в плана

Повече грантове  за бизнеса в плана за възстановяване поиска вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, защото безвъзмездното финансиране ще стигне по-бързо до икономиката. Това заяви той в "Панорама". Пеканов се съгласи и  с Министерството на икономиката част от парите от плана да бъдат заемни средства, но заяви че трябва да се търси баланс. 

В направлението за икономическа трансформация на плана министърът на икономиката Кирил Петков залага голяма част от финансирането да бъда със заемни средства. 

По повод финансирането на метрото от плана за възстановяване Пеканов заяви, че от Брюксел е имало индикации, че проектът няма да стане с пари от оперативните програми и затова е прехвърлен от предишния кабинет в плана за възстановяване. С 200 млн. лв. бяха намалени парите за проектите на София. Вицепремиерът каза, че столицата не е била готова да покрие със свои средства проекта за метрото, затова  тази сума е взета от ВиК проектите.

Не воювам с никой, но начинът за развитие на страната не е добър с концентрирането на ресурси в столицата, каза той.  

Вицепремиерът заяви, че финансирането на напоителните системи, за които в предишния вариант бяха заложени над 800 млн. лв., са отпаднали, защото експертите не са направили така, че проектите да бъдат защитени в Брюксел. Оттам на няколко пъти са получавани писма какво ще бъде въздействието върху околната среда, но не са защитени. Той заяви, че проектите за важни и могат да бъдат включени в заемната част на плана, за България са предвидени над 9 млрд. лв. , но тази част тепърва трябва да се разработва от бъдещ кабинет.