"Не се налага да се вдигат данъците в близките години, за да се направи корекции на пенсиите у нас" - това заяви Васил Караиванов, икономист и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в предаването "Референдум" по БНТ. 

Според него,  ако се вдигнат данъците за бизнеса, те отново ще са платят от потребителите и от пенсионерите. Дори в държави като Италия, където кооперативния данък е 30 %, има толкова много данъчни облекчения за бизнеса.

"Пенсионната ни система и никоя друга не може да се промени сама. Ако се промени тя, трябва да се промени и данъчната" - казва още Караиванов.

Според доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, най-добрият вариант е промяна на коефициентът за стаж, тъй като той е по-справедлив и третира всички еднакво. Най-голямо увеличение ще е на тези, които имат най-голяма пенсия. 

"Това е узаконяване на мерки, взети миналата година. Те не бяха рационални тогава, тъй като в онова време пенсионерите бяха тези, които нищо не губеха" - смята доц. Станчев. 

Икономистът Юлиан Дойнов пък заяви в ефира на БНТ, че на база икономическото развитие на страната, можем съвсем спокойно да говорим за преизчисление на пенсиите, а пенсионната ни система е изградена по най-добрия образец в света.