Изходящите сливания и придобивания на китайски компании са се удвоили през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г., според доклад на рейтинговата агенция „Фич“ (Fitch Ratings).

Китайските инвеститори ще продължат да търсят задгранични сливания и придобивания, тъй като могат да се похвалят с относително добро възстановяване на корпоративните приходи и силно инвестиционно търсене.

През периода януари-март стойността на изходящите сделки за сливания и придобивания от страна на китайски фирми е нараснала до 17,2 милиарда долара, което е ръст от 136 % на годишна база, показват данните.

Огромното увеличение се дължи на няколко сделки в потребителския, технологичния, логистичния, медийния и телекомуникационния сектор в Европа и Азия.

„Фич“ очаква изходящите сливания и придобивания на Китай да се увеличават стабилно през 2021 г., тъй като разпоредбите за чуждестранни инвестиции в някои страни може да се разхлабят, за да се възстанови икономическият им растеж след пандемията.