Центровете с полигони и общежития ще са три за цялата страна

Камарата на строителите в България има идеен проект за изграждане на три тренировъчно-учебни центъра с общежития към тях за обучение на строители, съобщиха от браншовата организация. Те ще се направят на три различни места в страната и ще съберат на едно място класни стаи, полигони с близки до реалните условия и общежития с помещения за хранене, спане и свободно време.

Моделът е взет от Германия, където във всяка провинция има подобни обучителни центрове и те служат на местните строителни фирми да набират кадри, които у нас се създават все по-трудно, каза за “24 часа” изпълнителният директор на камарата Валентин Николов.

Наред с трите пилотни центъра е предвидено и създаване на специализирано междуинституционално звено - Секторен съвет за базирано на компетенции обучение. За основни участници в него ще бъдат привлечени водещи методисти, преподаватели и лектори от средното професионално и висше образование, представители на образователното и социалното министерство, работодателски организации и други лица, работещи в сферата на професионалното обучение.

“Мащабът на начинанието предвижда в тези три центъра да се обучават годишно по около 15 – 20 хиляди души. Една част от тях ще са ученици от средните професионални училища по строителството, за които това ще е навлизане в практиката. Другата част е предвидена за професии, които се нуждаят от преквалификация. Каним например заетите в минния бранш там, където след Зелената сделка се налага да се затварят мини или тецове, които горят въглища”, каза Николов.

Центровете ще служат и за повишаване на квалификацията и на заетите в строителството, които по една или друга причина нямат квалификационни документи. Николов посочи, че в бранша работят много представители на малцинствата, които имат умения, но тъй като са слабограмотни, никога досега не са имали документ, който удостоверява квалификацията им. Обучение в близки до реалните условия ще им даде тази възможност.

Засега от камарата не издават колко ще струва начинанието, нито кой ще го финансира, тъй като зависи от много обстоятелства. Правени са проучвания и подробен проект за такива центрове ще бъде представен за финансиране по оперативна програма от новия програмен период. При всички случаи обаче тя няма да финансира цялото начинание и ще се наложи големите строителни фирми също да споделят разходи срещу това, че си осигуряват готови кадри.

Засега идеята е представена официално само на ресорните министри и на двата големи синдиката – КНСБ и КТ “Подкрепа”.