В германския град Бекум в експлоатация е първата за страната жилищна сграда, построена с 3D принтер. Това е двуетажна къща с площ от 160 кв. м. Проектът е на местното архитектурно студио MENSE-KORTE ingenieure+architekten.
Къщата е построена чрез използване на принтер BOD2. Той е най-бързият в света, като производителността му е поставяне на циментова смес със скорост 1 метър в секунда.

Стените са от три слоя, след които е поставен изолационен материал, а хоризонтална стоманобетонна конструкция, която все още не може да се направи на 3D принтер, поддържа втория етаж.
Всички ниши и кухини, необходими за разполагането на различните системи - ВиК, електрическа и т.н., са обособявани и подсигурявани по стандарт по време на работата на принтера.

Според Валдемар Корте, инженер-архитект, партниращ на архитектурното студио, възможността сгради да се правят чрез 3D технология дава голяма свобода по време на проектирането, а също е и по-изгодно от финансова гледна точка.
В момента къщата в Бекум се използва като изложбена площ, което е и част от тестовия й период. Планирано е хора да заживеят в нея през 2023 година.