От големи данни, изчисления в облак и Интернет на нещата до блокчейн, 5G и изкуствен интелект, дигиталната икономика е най-горещата тема в момента в югозападния китайски град Чунцин, съобщава Радио Китай.

На провеждащите се там Смарт ЕКСПО 2021 и тематичен форум на ШОС, дигиталната икономика поема централна роля и разкрива нови възможности за международното сътрудничество, особено с превръщането ѝ в неразделна част от съвременния живот.

Гости от страните членки на ШОС участват онлайн и офлайн на форума, както и повече от 600 компании от 31 държави и региона, сред които Хуауей, Алибаба, Интел, iFLYTEK, които се включиха в изложението.

Общо 92 проекта на стойност 250 милиарда юана (около 38 милиарда долара) бяха подписани на експото в понеделник, което демонстрира жизнеността на дигиталната икономика.

Тридневното изложение приключи в сряда и в рамките му беше показана широка гама от най-новите технологии и приложения, като например процесор за облачни изчисления с размера на визитна картичка; машина с изкуствен интелект, която може да оценява домашна работа и тестове; смарт технологии за дома, които позволяват на потребителите чрез гласов контрол да управляват отоплителни уреди и роботи-прахосмукачки чрез Уичат.

Обемът на дигиталната икономика в Китай достигна 39,2 трилиона юана през 2020 г., което представлява 38,6% от БВП на страната. Секторът помогна на много държави да задълбочат сътрудничеството.