От 1 октомври да влязат в сила разпоредбите относно антикризисната мярка от 120 лева добавка към пенсиите до края на 2021 г., както и обезщетението за гледане на дете до две години от 650 лева, а от 25 декември 2021 г. минималната пенсия да се увеличи на 370 лева, максималната - на 1500 лева, както и да се преизчислят пенсиите с коефициент от 1,35 за всяка година действителен осигурителен стаж. Това е предложението на парламентарната комисия по бюджет и финанси по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г., предаде БТА.

Предложението беше представено в пленарната зала от председателя на комисията Любомир Каримански /"Има такъв народ"/. Той обясни, че предложението е обсъждано с министъра на финансите и с експерти от финансовото министерство, както и с парламентарните групи. Каримански обясни, че промяната се налага заради приетите различни предложения на политическите сили. Той добави, че се предлага и промяна в рамката на приходите и разходите на консолидирания бюджет на ДОО, която съобразява предложенията по един балансиран начин.

По предложение на "Демократична България" депутатите излязоха в 15-минутна почивка, за да се запознаят с така представеното предложение и новите разчети за приходната и разходната част на актуализацията на бюджета на ДОО.