Цочева мечтае за много внуци в голямата си къща и да помага на още българи

За Антоанета Цочева народната мъдрост “Човек знае две и двеста” важи с пълна сила. 47-годишната предприемачка каца в Лондон през 2000 година с 500 паунда, взети назаем от директора на месокомбината в Карлово, където до този момент е работила като технолог. Решена е да успее, защото иска да осигури по-добър живот на малката си дъщеря, която е оставила в България. В този момент не си дава напълно сметка, че това няма да е бързо и лесно.

Тъй като по това време не знае английски език, възможностите за работа не са много. Първата, която намира, е чак 3 седмици след пристигането си, когато парите ѝ са на свършване. Започва в ирландска кръчма. Заплащането е минимално, но собствениците ѝ предлагат да живее в малка стаичка в тяхната градина, което ѝ се струва спасителен вариант до момента, в който зимата идва, става студено, токът спира и

започват

среднощните срещи

с лондонските

плъхове

Тогава ръка ѝ подават двама българи, с които се е запознала в самолета на път за Лондон. Приемат я в тяхната квартира. Трима души делят една стая с две легла, но има моменти, в които ѝ се е случвало и да остава на улицата. “Първите 6 месеца бяха кошмарни, но си казвах, че трябва да успея и всеки ден се молех да имам сили да го направя”, спомня си Антоанета, която всички в Англия наричат Тони.

Започва втора работа и в старчески дом. Често ѝ се налага да се труди по 18-20 часа дневно. От сънародници научава, че за почистване на къщи дават повече пари, и опитва да го прави, но разбира, че не е за нея. Насочва се към гледането на деца, но не спира да мисли какво повече може да направи. Има спестени около 3000 паунда и решава да подхване самостоятелен бизнес за почистване. Голяма част от парите инвестира в реклама във вестници, но няма голям успех.

“Просто ги

изгубих и отново

трябваше да

започна от нулата

Опитах с раздаването на брошури за почистващата си фирма. Ставах в 4,30 ч и лично ги пусках в пощенските кутии, докато хората още спят”, разказва Тони. Първоначално в компанията ѝ FastKlean работят 20 души, в момента са 250, а е имало и периоди с над 300, но пандемията си казва думата и губят част от своите клиенти. Оцеляват благодарение на това, че разширяват бизнеса си чрез услуги като градинарство и поставяне на настилки.

“Всичките ми служители са българи. Опитвала съм и с други националности, но сънародниците ни са наистина добри и старателни работници Освен това искам да помогна на колкото се може повече българи. Приемам това като кауза. Вече имаме офис и в България, който пък съдейства на тези от служителите ни, избрали да се върнат в родината”, обяснява Цочева. Това е причината и да не се отказва от почистващата фирма, въпреки че е успяла да завърти парите си в други печеливши начинания.

Преди няколко месеца един от най-тиражните британски вестници

“Сън” оцени

бизнеса ѝ за над

милион паунда,

представяйки издадената от нея книга “Не само чистачка”. В нея българката разказва за своя път към бизнеса. Тя има и свой канал в ютюб “Успех с Антоанета”, в който споделя съвети по въпроса. “Аз нямам бизнес образование. Завършила съм хранително-вкусова промишленост, но още като дете научих много от втория си баща как човек трябва да е почтен и трудолюбив, за да успее, а също и упорито да спестява и завърта парите си. Така че не разпилявах изкараното, а го инвестирах. Първоначално започнах с купуването на имоти. След това продължих с дългосрочни инвестиции на фондовата борса. Насочих се към бизнеса с йонизирана вода и екологични препарати за бита”, казва Цочева.  Българката с дъщеря си

Българката с дъщеря си

Когато си стъпва на краката, първото нещо, което прави, е да

опита да вземе

дъщеря си в Лондон.

Момичето

обаче отказва

Не иска да остави приятелите си в България и бабите, които я отглеждат. Приема да го направи чак на 13-годишна възраст. “Поканих и бившия си съпруг да дойде в Англия, за да бъде адаптацията на Даяна по-лесна”, разказва Тони.

Дъщерята бързо научава английски и започва да помага на майка си. На 21 г. захваща и собствен бизнес с дигитален маркетинг.

Наскоро двете участваха в риалити на британския телевизионен канал Chanal5, в което богати и бедни хора разменят домовете. Тони и Даяна

трябваше да

изоставят

просторната си

къща с 6 спални

извън Лондон

и да живеят в продължение на седмица в жилището на самотна майка с три деца в британската столица, при това да го направят с 62 паунда, точно както на нея се е налагало, когато губи работата си по време на пандемията.  Антоанета и Даяна участваха в английско тв риалити, където трябваше да отстъпят просторната си къща на самотна майка с 3 деца и да живеят в нейната само с 62 паунда цяла седмица.

Антоанета и Даяна участваха в английско тв риалити, където трябваше да отстъпят просторната си къща на самотна майка с 3 деца и да живеят в нейната само с 62 паунда цяла седмица.

Самата тя пък можеше да разчита на 1340 паунда, колкото е седмичният доход на двете българки. В риалитито Тони и Даяна показват част от предприемаческия си дух и умения да се справят с всякакви ситуации. Припечелват малко пари, предлагайки да почистят близка бръснарница. Готвят си постни български ястия, за да успеят да се хранят здравословно с малкото пари. Тъй като не могат да пият йонизирана вода, която е част от житейската им философия, Тони преварява чешмяна. Слага кърпи върху някои от огледалата, защото знае, че мястото им противоречи на принципа на фъншуй. Тя

изучава древното

китайско изкуство

за хармонизиране

на енергията

от години, и то не като глезотия на повечето си богати клиенти, а като вътрешна потребност. Открива, че в много богати къщи, в които я отвежда работата ѝ в Англия, липсва онзи уют, който си спомня от селската къща на своята баба в България.

Когато влиза в бедния дом в телевизионното предаване, Тони се разплаква не само защото ѝ напомня за първите трудни години в Лондон, а защото открива и нарушена енергия. В края на риалитито обещава на другата участничка помощ, за да подреди живота си така, че да бъде по-мотивирана да се бори и да търси успеха. За Даяна участието в телевизионния формат е шанс да разбере още за мотивацията на майка ѝ да я остави на 7-годишна възраст в България в търсене на по-добър живот – нещо, за което като малка често я е обвинявала.

Днес двете

живеят щастливо

под един покрив със

своите партньори

в графство Хартфордшир, на около 30 минути от Лондон. Дъщерята има самостоятелен апартамент в част от къщата, но винаги могат да са заедно, когато поискат. “Навремето много обичах да гледам сериала “Далас” и си представям бъдещето ни точно както в него – заедно в бизнеса и в живота. Искам да имам много внуци, да помагам за отглеждането им и да не пропускам нищо от тяхното развитие”, споделя Цочева.

Понякога България ѝ липсва, но не планира връщане, тъй като вече е подредила живота си добре в Англия. Но пък и не спира да мисли как да помогне на повече сънародници да сторят същото, независимо къде се намират по света. Възприема това като своя кауза, защото вижда, че ютюб каналът ѝ на български е доста по-успешен от този на английски език. Подготвя да издаде и книгата си у нас.

“Усещам вътрешна потребност да споделям това, което съм научила, за да предпазя други хора от грешките, които съм правила. Особено съм мотивирана да споделям опита си по отношение на здравословния начин на живот, тъй като, откакто започнах да го практикувам, усещам необикновен прилив на енергия и способност да се справям с много неща”, казва българката, успяла да изгради бизнес за милиони в Англия за 20 г., започвайки от нулата.