Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага да се наложи локдаун за три седмици вместо да се убива бизнесът чрез въвеждане на "зелени сертификати". Според БХРА тези сертификати нито ще подпомогнат спирането на разпространението на Ковид, нито пък от новите условия ще има полза за оцеляването на бизнеса, предава БТА.

БХРА настоява локдаунът да обхване всички сфери с изключение на хранителните магазини и аптеките. "Подобен локдаун може би ще окаже сериозно влияние и на спекулантите на ток, защото през това време няма да има консумация на електроенергия и надали цените ще останат същите", подчертават още от БХРА.

Новите противоепидемични мерки и въвеждането на задължителен "зелен сертификат" буквално затварят нашите бизнеси, заявява председателят на Сдружение по туризъм - Кюстендил Станислав Георгиев, цитиран в прессъобщението на БХРА. Организацията е една от 36-те регионални структури на БХРА. От организацията напомнят, че неколкократно са заявявали, че здравето и живота на служителите и клиентите са на първо място, но рестрикциите трябва да са валидни за всички, а не само за някои сектори, както е в случая, и задължително да са придружени от икономически и социални мерки.

От БХРА одобряват въвеждането на "зеления сертификат", но както е в Европа - при над 75 на сто ваксинирани от населението. Според председателя на Сдружение по туризъм - Кюстендил сред документите, които се признават в "зеления сертификат", трябва да са положителните антигенни тестове за преболедуване, както и тестовете за наличие на антитела срещу COVID-19.

Протестите са задължителни, за да се събуди обществото, категорични са от БХРА.