Ядрен отпадък, непознати за човечеството досега вируси и бактерии, които не се влияят от антибиотици може да залеят Земята, ако Арктика се разтопи.

Това сочи проучване на учени от Университета Абъръстуит във Великобритания, разказва Би Би Си.

Арктика се простира на 27 млн. кв. км. Много от тях обаче все още са неизследвани, казва съавторът на изследването д-р Арвин Едуърдс.

Досега се знаеше, че топенето на ледовете води до освобождаване на въглероден диоксид и метан във въздуха, които са една от основните причини за парниковия ефект, както и до покачване на морското равнище. Учените обаче са притеснени, че с разтопяването на ледовете от тях може да излязат и непознати вируси, бактерии, както и ядрен отпадък. 

Една от причините е, че в периода 1955 и 1990 г. Русия е провела 130 теста на ядрени оръжия в близост до архипелага Нова Земя в Северния ледовит океан. В тестовете са използвани 224 различни експлозива, които са изпуснали 265 мегатона ядрена енергия. Въпреки обещанията на Русия да изчисти ядрения отпадък, между повърхностния слой лед и този, който се намира малко под морското равнище, са засечени изключително високи нива на плутоний.

Немалко токсичен отпадък е произвела и базата за ядрени проучвания на САЩ в Гренландия - "Кемп Сенчъри".

Притеснението, че можем да се срещнем с много резистентни на антибиотици вируси, които потенциално могат да са опасни, пък идва от едно изследване в Сибир. За него учени вземат проби от т.нар. пермафрост. Това е най-горната част от земната обвивка, където температурата не се е променяла от години или хилядолетия на повече от 0 градуса. В него учените са открили над 100 различни микроорганизми, които са се оказали резистентни на антибиотици.