Най-много средства по новата програма “Околна среда” са предвидени за подмяна и ремонт на съществуващата ВиК мрежа. Исканият от България бюджет за това е 1,498 млрд. лв., или 765,81 млн. евро. Сумата е почти половината от общите средства, заложени в проекта на програмата - 1,836 млрд. евро.

Основните мерки, за които ще се използват парите, са инфраструктура за събиране, отвеждане и пречистване на отпадни води, както и за водоснабдяване, така че да се намалят загубите по водопреносната мрежа и да се подобри качеството на питейната вода. Ще се правят прединвестиционни проучвания за финансиране на 6 области, които все още не са го направили - Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Разград. Основен

приоритет получават

населените места с

над 10 000 жители,

като се планира първите да са Велико Търново, Габрово, Плевен, София-град, София-област, Търговище и Хасково.

За ВиК отрасъла могат да кандидатстват също Българският ВиК холдинг, Столичната община и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Допустими бенефициенти са също здравното министерство - за оборудване на лаборатории, както и екоминистерството - за програмни и стратегически документи.

489 млн. лева са поискани за управление на отпадъците в регионалните сдружения в Габрово, Видин, Ловеч, Луковит, Омуртаг, Панагюрище, Разлог, Рудозем, Търговище, Кърджали, Велико Търново, Враца, Карлово, Костенец, Малко Търново, Монтана, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора, Харманли и Хасково.

С европари ще се

рекултивират и депа,

ще се проведат информационни кампании във връзка с кръговата икономика и устойчивото потребление. Тук бенефициенти могат да са и юридически лица с нестопанска цел. За другите мерки освен общините могат да кандидатстват и рециклиращи предприятия, а Националното сдружение на общините - за разработване на модели за оптимизиране на управлението на битовите отпадъци.

Още 491 млн. лв. са предвидени за опазване на климата. Тук фокусът е върху управлението на риска от наводнения или засушаване, от свлачища, срутища, ерозии. Нужно е и да се повиши готовността на населението за адекватна реакция при горски пожари, както и да се осигури техника за гасене. Предвидено е и изграждане на нови или оптимизиране на съществуващи системи за предупреждение, наблюдение и прогнозиране - например завършване на Националната система за управление на водите в реално време, както и разширяване на Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на областно ниво.

Допустими кандидати за финансиране са общини, регионални администрации, АПИ, МРРБ, МОСВ, НИМХ, МВР и пожарната.

За развитие на Натура 2000, подобряване природозащитното състояние на природни местообитания и видове, както и опазване и възстановяване на екосистемите и биологичното им разнообразие извън Натура 2000 сме поискали 212,25 млн. лв. За тях могат да кандидатстват отговорните институции, общини, юридически лица със стопанска и с нестопанска цел, местни инициативни групи, научна и академичната общност, собственици и ползватели на земи.