Две от големите чужди компании в петролния бизнес - австрийската ОМВ и руската “Лукойл”, ще решават спор помежду си с помощта на КЗК.

От сайта на антимонополната комисия става ясно, че австрийците са подали жалба срещу “Лукойл България” за злоупотреба с монополно положение. Не е публикувано обаче съдържанието на самата жалба. От ОМВ заявиха лаконично, че компанията категорично подкрепя спазването на законодателството в областта на защитата на конкуренцията, което е от съществено значение за една здравословна и справедлива бизнес среда.

От “Лукойл” засега се въздържат от официален коментар.

Според запознати вероятният спор между двете компании е за отстъпките при покупките на горива на едро. ОМВ купува част от бензина и дизела за бензиностанциите си у нас от бургаската рафинерия на “Лукойл”, друга част внася от Австрия.

Търговци на горива твърдят, че от началото на тази година руснаците са променили търговската си политика и намаляват отстъпките при продажбите на едро. Тенденцията била дори намаленията да отпаднат изобщо.

Имало и промяна в сроковете за плащане на вземаната от рафинерията продукция, което също можело да е една от причините за спора между двете компании.

“Лукойл” е променил търговската си политика за горивата, които се купуват от търговците от бургаската рафинерия, и това може да причина за спора с ОМВ.