Това е втори опит за промяна в мениджмънта, първия път
министър Андрей Живков не успя

Българският енергиен холдинг ще има втори изпълнителен директор, а бордът на директорите е увеличен от 5 на 9 души. Това става ясно от заявление, внесено в Агенцията по вписванията от министъра на енергетиката Андрей Живков.

До момента изпълнителен директор на БЕХ бе само Валентин Николов - бивш депутат от ГЕРБ и зам.-министър, а впоследствие шеф на АЕЦ “Козлодуй”. Вторият изпълнителен директор ще е Иван Андреев, който също е бил шеф на АЕЦ, в момента е в съвета на директорите. Бордът на холдинга става с деветима членове.

Живков променя устава на БЕХ и разпорежда на холдинга да внесе за регистрация измененията. Протоколът с решението му е от 5 ноември.

Новите в борда на директорите са Пламен Дилков, Жеко Жеков, Веселина Лъчезарова Канатова-Бучкова, Антон Симеонов.

С протокол от заседание на борда от същата дата петима -

новоизбраните

плюс Иван

Андреев,

избират ново

ръководство

За председател е избрана Веселина Канатова-Бучкова, за неин заместник - Пламен Дилков.

До момента в борда на холдинга след конкурс са Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев, временно в съвета на директорите до провеждане на конкурс за мястото е Александър Църноречки, който бе пиар на дружеството.

Министърът на енергетиката Андрей Живков веднъж

неуспешно

уволни

ръководството

на холдинга

на 2 юли. Тогава на място на петимата до провеждането на конкурс в шестмесечен срок Живков определи Мария Велкова, Веселина Канатова - Бучкова, Ива Петрова, инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов.

Ива Петрова вече е зам.-министър на енергетиката, останалите четирима, без Мария Велкова, попълват разширения борд.

Така по модела за управление на Българската банка за развитие се увеличава управителното тяло, за да може старият борд да е малцинство.

Кои са новите?

Веселина Канатова

- Бучкова е адвокат

от 2006 г., тя е в пловдивската адвокатска колегия. Председател е на Българската асоциация за медицинско право, доктор е по административно право и процес при Института за държавата и правото на БАН. Тя беше избор на Живков и при първия опит за смяна на борда. Сега е избрана от новите за председател. Предложеният за зам.-председател Пламен Дилков също за втори път е избор на служебния министър Живков.

Дилков

управляваше

изграждането и

експлоатацията

на вецовете по

Искър,

бил е изпълнителен директор на “Петролвила България”.

Доскорошният управител на “ВЕЦ Своге” и един от предложените за нови членове на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е проверяван от прокуратурата по сигнал на бизнесмена Желю Ганчев, писа през август в. “24 часа”.

Жеко Жеков е работил в мини “Марица-изток”, след това е бил в Министерството на енергетиката.

Антон Симеонов е кадър на БЕХ, паралелно е и съветник на служебния енергиен министър. Вече е напуснал работата в холдинга, където е бил ръководител на направление “Проекти”.

 Иван Андреев
Иван Андреев
Веселина Лъчезарова Канатова-Бучкова
Веселина Лъчезарова Канатова-Бучкова
Пламен Дилков
Пламен Дилков
Антон Симеонов
Антон Симеонов