Земеделският министър проф. Христо Бозуков обяви на “Агробизнесмен на България” за какво ще се дават пари и през 2022 г.

През ноември предстои да бъдат пуснати две процедури по Програмата за развитие на селските райони - за млади фермери с индикативен бюджет от близо 25 млн. лв. и за малки стопанства - 40 млн. лв. До броени дни ще бъдат публикувани за обществено обсъждане насоките за кандидатстване.

Това съобщи земеделският министър проф. Христо Бозуков при връчването на отличията в авторитетния конкурс “Агробизнесмен на България” на в. “Български фермер”. Партньори в този проект са Банка ДСК и “Кауфланд България”.

Продължителността за кандидатстване и по двете процедури за млади и малки фермери ще бъде около 3 месеца.

До края на годината е предвидено стартиране и на трети прием по подмярка 16.1 “Подкрепа за оперативни групи в рамките на европейското партньорство за иновации”. Тя дава възможност за

подпомагане

на проекти за

иновации в

селското

стопанство

и хранително-вкусовата промишленост с индикативен бюджет от 20 млн. лв.

Министър Бозуков обяви още, че е публикувана за обществено обсъждане индикативната работна програма за 2022 г. на Програмата за развитие на селските райони. Заложено е през април да бъде отворена подмярка 1.2 “Демонстрационни дейности и действия по осведомяване”. Тя ще бъде с бюджет от 15 млн. евро.

Догодина ще се приемат и проекти по подмярката за създаване на стопанства на млади фермери - 6.1. Тя

ще бъде

отворена

през октомври

2022 г. с 12,1

млн. евро

бюджет,

съобщи земеделският министър.

За доста повече пари ще бъде приемът по подмярка 6.4 - инвестиции в неземеделски дейности. Стартирането на процедурата е планирано за септември с бюджет от 29 млн. евро.

Друг от по-малките приеми за 2022 г. ще бъде по 16.4 - подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригите на доставки - през април за 4 млн. евро. Планирано е отваряне и на процедурата по подмярка 19.1 “Помощ за подготвителни дейности”, което да подпомогне подготовката на местните общности за прилагане на подхода ВОМР (Водено от общностите местно развитие). Тя ще бъде с бюджет от 3,5 млн. евро. Със 700 000 евро по-малко ще бъде финансирана подмярка 19.3 - подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи. Тя ще е отворена целогодишно.

Годишната индикативна програма за 2022 г. ще бъде представена за одобрение на членовете на Комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони на заседание на 19 ноември.

Министър Бозуков припомни, че до февруари 2022 г. продължава и вече пуснатият прием по подмярка 4.2 за преработка на земеделска продукция. Той е за 387 млн. лв. В приключилия през септември прием по 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства са

подадени

1868 проектни

предложения

за 731 млн. лв.

Досега по време на мандата на двете служебни правителства са раздадени близо 533 млн. лв. на българските земеделци, съобщи Бозуков. До края на годината се очакват преводи за близо 1,3 млрд. лв., като най-голямото е по схемата за единно плащане на площ през декември. В момента върви кандидатстването и по извънредната COVID мярка за подпомагане на земеделците за преодоляване на последствията от пандемията. По нея 72 млн. лв. ще стигнат до около 50 хил. фермери.

Боряна Алексова, зам.-шеф на фонд “Земеделие”:

До Нова година ще 

обработим всички

забавени проекти

До края на годината ще приключи обработката на всички забавени с години проектни предложения, съобщи Боряна Алексова, зам.-шеф на фонд “Земеделие”, на награждаването на “Агробизнесмен на България”. Тя припомни, че новият екип на агрофонда е заварил над 2000 забавени проекта за над половин милиард лева. Особено тежки били при местните инициативни групи (МИГ) - по над 3 години. 90% от забавените проекти при МИГ обаче вече били обработени.

В края на октомври -началото на ноември за първи път от 4 г. бяха направени посещенията на място в законоустановения срок от 1 месец на всички подадени проекти по мярка 4.1, каза още Алексова. Целта на новото ръководство е фонд “Земеделие” да остане остров на стабилността и в помощ на фермерите. Затова се вземали мерки плащанията да стават в срок, прозрачно и публично.

Опитваме се да върнем изгубеното доверие във фонд “Земеделие”, но това е процес и не става за 2-3 месеца. Няма как с магическа пръчка да наваксаме забавяне от 3 г., категорична е Боряна Алексова. Всеки петък е ден на отворените врати във фонда и всеки фермер бил добре дошъл, за да се реши проблемът му.