По този начин преводите са безплатни и веднага се отразяват в сметката

25 167 бургазлии са внесли близо 9 млн. лв. данъци и осигуровки чрез ПОС терминали на НАП до края на октомври, спестявайки плащането на такси, съобщават от териториалната дирекция на ведомството.

Освен че са безплатни, картовите преводи чрез т. нар. виртуални и физически ПОС терминали на приходната агенция имат и друго предимство - че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента, коментират от НАП-Бургас.

Там за първите 10 месеца на годината са обслужени 148 812 души. Заради пандемията и въведените противоепидемични мерки все повече хора предпочитат да използват персоналния идентификационен код (ПИК), който спестява ходенето на място в офис. 11 500 са издадените кодове от началото на годината. ПИК е безплатен, безсрочен и се издава във всеки офис на агенцията за приходите, припомнят данъчни.

ПИК може да бъде заявен с обаждане на информационния телефон на агенцията, по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване, поддържана от Държавна агенция “Електронно управление”.

“Във време на поредната COVID вълна съветваме нашите клиенти по възможност да отлагат посещенията си в офисите на НАП. Насърчаваме активното използване на електронните услуги. Това е най-щадящият здравето начин за контакт с приходната администрация, така се ограничава и разпространението на вируса”, апелира териториалният директор на НАП Татяна Кънчева.

От ведомството напомнят, че електронните услуги на НАП са достъпни с ПИК или електронен подпис.

Тези, които все пак са решили да посетят салона за обслужване, трябва да се съобразяват с въведения контролиран пропускателен режим и да спазват необходимото отстояние, предупреждават от агенцията.

Обслужването се извършва при строго спазване на въведените допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.