Шефът на КЕВР: Ще намалим поскъпването на ток и парно до възможния минимум

Декември започва с високи цени на газ и ток. 102,33 лв. за мегаватчас струва газа от началото на месеца. реши КЕВР. Спрямо ноември поскъпването е 9,8%.

Така след лекото успокояване през ноември трендът пак е нагоре. По данни на “Булгаргаз” цената, която дружеството предлага за българския пазар, все пак остава с около 35% по-ниска от европейските газови хъбове. По този начин за българските потребители се осигурява значително ценово предимство.

Източници от КЕВР коментираха, че “Булгаргаз” балансира с природен газ, който компанията е складирала в хранилището при по-поносими цени.

Както “24 часа” многократно писа, цената на газа на регулирания пазар в България от 1 април миналата година зависи от котировките на европейските хъбове, тъй като 70% от цената на руския газ се определя от европейските пазари, а 30% - по старата формула, която се основава на петролните деривати за 9 месеца назад.

Токът на платформата “Ден напред” на борсата е 473,89 лв. за мегаватчас. Тази стойност не е рекордна, но е притеснително висока за бизнеса.

В сряда председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че няма място за паника с цените на тока и парното от 1 януари за домакинствата. Нямало да е този скок, който предвиждали медиите. КЕВР щяла да изпълни перфектно ангажиментите си, за да намали поскъпването до възможния минимум.

По повод замразяването на цените, което беше предложено при преговорите за ново правителство, Иванов е категоричен, че трябва да се каже кой ще плати разликата между реалните и замразените.