Войната за 1,2 млрд. лв. между ръководството на Държавната консолидационна компания е на път да завърши на петия ден, след като в петък министърът на икономиката Даниела Везиева поиска оставките на тримата членове на съвета на директорите, които се обърнаха срещу изпълнителната директорка Ваня Караганева.

Това са втората директорка Рая Каназирева, както и Радостин Вазов и Диляна Софиянска. И тримата бяха назначени от ГЕРБ.

“Може би решението ми да се разделим с тях е позакъсняло. Когато стъпих като служебен министър, аз се срещнах с всеки един от тях и те ми обясниха, че предходното управление било свързано с разпореждане от страна на министрите и че по-скоро им са били налагани определени решения. Но аз подадох ръка да работим заедно, защото считам, че трябва да има приемственост”, каза Везиева.

Съвместната работа за смяна на модела на управление обаче не се случила, затова министърката ги уволнява. Това се случва след приключила проверка на техните твърдения. Тя показала, че те не отговарят на истината - Караганева не е била в трудови взаимоотношения, когато е назначена като изпълнителна директорка, договор за адвокатски услуги не бил подписван и няма нанесени финансови щети.

Решението на Везиева за уволнението на тримата ще бъде внесено в Търговския регистър, който трябва да го впише в рамките на 3 до 5 дни.

По-късно през деня в Търговския регистър обаче се появи друго решение, с което се отхвърля искането на тримата от борда за освобождаване на Ваня Караганева. Така на практика тя остава директорка на ДКК. В борда остава само още един член - Чавдар Христозов. Той влезе по времето на Кирил Петков - през ноември, но по време на скандала запази мълчание.

Преди това от дружеството все пак са внесли в Търговския регистър поисканите им допълнителни обяснения относно начина на провеждане на заседанието на съвета на директорите. Явно обаче те не са били достатъчни. Везиева добави също, че бордът е трябвало да уведоми принципала за решението си, а не го е направил.

Министърката била много изненадана от медийната кампания на тримата от ГЕРБ. При първото служебно правителство ДКК нямаше сайт, а сега го ползва за медийни изяви. Явно този медиен интерес им служи за нещо, но за какво, щяло да стане ясно след време, допълни тя.

Най-много обаче я засегнали опитите да се правят инсинуации относно военната ни индустрия, тъй като това не било в полза на никого.

Тя обаче не коментира подписания договор за ексклузивитет за предлагане на продукцията на ВМЗ - Сопот, за египетския пазар с фирма на бащата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който беше включен в списъка “Магнитски”. Каза, че принципът за сключване на такива договори бил напълно в реда на нещата.

В момента тече конкурс за назначаване на двама нови независими членове в Съвета на директорите. След като приключи, Везиева обеща, че ще назначи цялостна проверка в дружеството.

Междувременно Софийската градска прокуратура се самосезира и започна проверка за евентуални престъпления в ДКК. Сигнал е подал не само бордът, но и Караганева. Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров също вече започна проверка.

Прокуратурата също започна проверка по случая