42-годишният Борислав Колев е задържан за 72 часа и обвинен за пране на пари

Всички подставени лица от кухите фирми са го посочили като човека, на когото са дали парите

Прехвърлил фирма със задължения от 1,3 млн. лв. на социално слаб от село Медковец

42-годишният Борислав Колев е човекът, който е получил торбите с пари, отпуснати от държавата за лот 5 на автомагистрала “Хемус”. Това стана ясно във вторник, когато Софийската градска прокуратура го обвини за пране на пари.

Колев е т.нар. обикновен човек, взел парите от подставените лица след изтеглянето им от банката в показаната преди месец от МВР схема. Той е арестуван от ГДБОП в понеделник, а с постановление на прокуратурата е задържан за 3 денонощия до внасянето на мярката за неотклонение в съда, който трябва да прецени дали доказателствата ще стигнат за постоянното му задържане.

Борислав Колев е бивш данъчен служител. Известен е като съдия по футбол на малки вратички.

Собственик е на

три фирми, една

от които е в

черния списък

на НАП

заради дълг от 1,3 млн. лв., показа проверка на “24 часа”.

Това са част от откритите от разследващите фактури.

СНИМКИ: МВР
Това са част от откритите от разследващите фактури. СНИМКИ: МВР
Обвинението срещу футболния съдия е за пране на 53 млн. лв. Преди месец от МВР казаха, че изтеглените и липсващи суми, отпуснати за тази отсечка на магистралата, са 60 млн. лв.

Тогава беше съобщено, че 70 млн. лв. от отпуснатите на “Автомагистрали” ЕАД за лот 5 средства са преведени на “Водно строителство Благоевград”, с което имат договор за доставка на материали. После сумата е наредена по сметки на буферно дружество, за да се скъса връзката с крайните изпълнители на строителните дейности. От буферното дружество сумите са превеждани на кухи фирми с фиктивни собственици. Веднага след това пълномощници са ги теглили на каса от по 1 млн. лв. След това ги предали на един човек, който се оказва Борислав Колев. Според МВР и прокуратурата Колев е участвал в създаването на тази мрежа от фирми. Лично намирал социално слабите, които да стават собственици на кухи дружества, и им плащал дребни суми. После лично ги придружавал до банката, откъдето те са теглили милионите на каса и му ги давали.

Разследващите

са открили 52

подобни операции по теглене на пари кеш, в които Колев участвал. Тегленето на общо 53 млн. лв. станало между 18 юни м.г. и 8 септември 2021-а.

Колев вече е бил разпитван от МВР в началото на ноември, когато всички подставени лица от кухите фирми са го посочили като човека, на когото са дали парите. Тогава не е имало основание да бъде задържан за повече от 24 часа, но след намесата на прокуратурата това вече е факт. Парите обаче не са намерени. Според разследващите има много други доказателства, които уличават Колев.

Той има опит с фирми бушони и с прехвърляне на дружества със задължения на социално слаби, показа проверка на “24 часа”. Бил е служител на НАП до 2017 г. След това придобива фирмата “ГМ Строй 2015” ЕООД от свързано с него лице. Дружеството никога не е имало дейност, но е участвало в схема за фиктивни сделки. Днес е в черния списък на бившите му работодатели от НАП с дълг от 1,3 млн. лв. “ГМ Строй 2015” ЕООД обаче има нов собственик от 2018 г. Това е 26-годишният Альоша Цветанов от монтанското село Медковец. В този регион са и собствениците на повечето от кухите фирми, по сметките на които са превеждани парите от лот 5 на АМ “Хемус”.

Колев е бил съдия по футбол на малки вратички още докато е бил служител на приходната агенция. Той е единственият български рефер в категория “Елит” на УЕФА. Беше втори рефер на тазгодишния финал на Шампионската лига по футзал между “Барселона” и “Спортинг” (Лисабон). Има свирени мачове и по футбол в родната Б група. Известен е с това, че в мач в София удари играч с глава, след което го изгони с червен картон. Има брат близнак Иво, който също е футболен съдия и е член на УС на Асоциацията на съдиите по футбол в България.

От МВР пуснаха и дрон над  предвиденото за строеж трасе на “Хемус”.
От МВР пуснаха и дрон над предвиденото за строеж трасе на “Хемус”.
Съдружникът на арестувания 42-годишен Борислав Колев - Велислав Миленков от Симитли, разбра от наш репортер какво се е случило с неговия партньор в общата им фирма, която обаче така и не е заработила. В първия момент дори не се и сети за кого става дума. През октомври 2019 г.

двамата

регистрират

“Струма Ар Ей”,

в която имат

по 50 процента

и са внесли по 50 лв. от уставния капитал. Фирмата няма дейност, показа репортерска проверка. Създадена е за спортни мероприятия, туризъм, транспорт, търговия, внос, износ и всичко, което не е забранено от закона.

Mиленков също е футболен съдия, но от година и половина се е отказал. Двамата се познават покрай съдийството, били са на общи семинари. “Боби имаше идея да направи детски лагер за рафтинг по река Струма. Помоли ме като местен човек да му помогна с намирането на терен. После обаче започна ковид кризата и нищо от замисъла не се реализира. Не съм го виждал много отдавна. Знам, че се занимаваше с нещо, свързано със строителството, май беше подизпълнител на голяма фирма, но не съм сигурен. Никога не е ставало въпрос за някакъв общ бизнес, свързан със строителството, а само за детския лагер. Учудвам се на това, което ми казвате. Съмнявам се да се е занимавал с източването на такива милиони, нямаше вид на човек, който разполага с такива пари”, коментира Миленков пред “24 часа”.