Главната турска бизнес асоциация призова днес правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган да се откаже от противоречивата си парична политика, базирана на ниски лихви, която доведе до срив в стойността на турската лира, като призоваха за завръщане към "правилата на икономическата наука", предаде БТА, цитирайки Ройтерс.
Лирата падна до рекордно ниско равнище от 17 лири за един щатски долар в петък, след като централната банка реши за трети пореден месец да понижи основния лихвен процент.
В изявлението си ТЮСИАД /Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени/ предупреди правителството за негативните последици от политиката на ниски лихви, като добави, че икономическите затруднения вредят на бизнеса и гражданите.
"В резултат на нестабилността, която изпитваме в последно време, стана ясно, че изпробваните цели на сегашната икономическа програма няма да бъдат постигнати", се посочва в декларацията.
Според ТЮСИАД след предприетите досега действия в рамките на новия икономически модел е била създадена среда на недоверие и нестабилност. От организацията твърдят, че този модел може да причини "много по-големи" проблеми в бъдеще.
"Дори износът, който следваше да е най-облагодетелстван от това, търпи негативи от новата среда", пише още в декларацията.