Руснаците до 4 януари наблюдават звездопада и Парада на планетите

Този път руснаците ще са големите късметлии, които с просто око по време на новогодишните празници ще наблюдават звездопада, най-голямото Слънце и Парада на планетите. Това заяви ръководителят на отдела за методическа поддръжка на Московския планетариум, астрономът Людмила Кошман, съобщи сайтът tvzvezda.ru.

През нощта на 4 януари метеорният поток Квадрантид ще достигне максимална активност. Експертите очакват до 120 метеора на час или по една или две "падащи" звезди в минута.

На 4 януари Земята ще премине перихелий - точката на нейната орбита, когато е най-близо до Слънцето, в резултат на това планетата ще бъде на минималното разстояние от своята звезда, чийто диск от Земята ще изглежда с 3% по-голям отколкото в началото на юли, когато разстоянието между космическите обекти е максимално, отбелязва изданието.

Но това съвсем не е всичко. От края на декември до Коледа руснаците наблюдаваха и Парада на планетите, когато могат да се видят всички без Марс. А на 3 януари, само на 92 милиона километра от Слънцето, ще прелети кометата Леонард, която ще се забелязва във вечерното небе в южната част на Русия, Украйна и Молдова, в Кавказ и в страните от Централна Азия. Красивата опашка на кометата може да се наблюдава с мощен бинокъл или телескоп. Според астрономи най-подходящото време е 50 минути след залез слънце.