Спекулация нарече министърът на енергетиката Александър Николов предположенията, че заради 30% поскъпване на газа ще спре топлоподаването. Това заяви той на пресконференция за цените на природния газ от 1 януари.

Разработва се механизма, по който топлофикациите и газоразпределителните дружества ще получат компенсациите, за които са отделени 200 млн. лв. Сумата ще бъде актуализирана, ако е необходимо.

На въпрос на "24 часа" за компенсирането на домакинствата, които са на газ, досега те единствени понасят последствията от високите цени, Николов заяви, че като е готова рамката, тя ще бъде съобщена.

Вероятно ще се компенсират газорапределителните дружества, за да се смекчи ценовия натиск върху крайните потребители. Тъй като сега се работи по рамката за подпомагане, не се разбра дали те ще бъдат компенсирани за отминалите ноември и декември.

Министърът съобщи, че е имал среща с КЕВР, с БЕХ и дъщерните му дружества, които отговарят за преноса, доставките и снабдяването с природен газ. КЕВР спазвала стриктно изискванията за регулиране на цената, според закона и наредбата. Функциите за определяне на количествата и предлагане на цената били на "Булгаргаз".  Министърът възложил на ръководството на БЕХ, който е принципал на газовото дружество, да направи проверка дали то най-ефективно е управлявало процесите. 

Николов заяви, че на най-високо ниво, включително от премиера Кирил Петков, се водят разговори за увеличени доставки на азерски природен газ. Но не всичко в консорциумът,  в който, както стана ясно от думите на шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов, акционерите са 8, зависи от азерската страна. Министерствата в Азебрайджан били добронамерени към българската страна и обещали съдействие.

Акционерите в този консорциум са защитили интереса си, отворен е въпросът дали е бил защитен българският интерес в достатъчна степен, заяви още той. 

Никакъв пробем няма с преноса на азерски газ към България, включително и на целите количества от 1 млрд. куб. м на година, уточни Николов.

Българо-гръцката газова връзка, която трябваше да е готова до 31 декември, не е завършена, каза министърът. Той очаква между 10 и 15 януари среща с изпълнителя "Авакс".