Над половината от австрийските компании в България очакват увеличение на оборотите си през следващите 12 месеца, а делът на онези, които предвиждат намаление, спада от 17% през 2021 г. на 15% за настоящата година.

Това показват резултатите от годишната анкета сред австрийския бизнес у нас, проведена от Австрийското търговско представителство. Проучването е проведено с участието на 68 компании в края на 2021 г. На срещата присъстваха и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, председателят на
Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и австрийският посланик Андреа Вике.

"За нас е важно да имаме открит диалог с българските и чуждестранните инвеститори - когато идентифицираме проблем, той да бъде разрешен", заяви министър Лорер.  

30% от анкетираните фирми очакват да наемат нови служители, а делът на песимистите намалява от 10 на 7%. По-предпазливи са австрийските компании в своите инвестиционни планове, като 25% очакват подобрение през идните месеци. 32% от фирмите очакват подобряване на инвестиционния климат у нас, което е 100% подобрение от миналата година, а 24 на сто очакват спад. 

66% от австрийските компании в България очакват повече усилия в борбата с корупцията
и престъпността, което потвърждава резултатите от минали години. За 60% от респондентите
особено важно е в страната да се провежда предвидима икономическа политика.
Сред важните предизвикателства на пазара 70% от австрийските фирми посочват на първо място
липсата на квалифицирана работна ръка. Други проблеми са липсата на кадри като цяло, както и на инфраструктура. 

Австрийското търговско представителство работи активно за преодоляване на недостига на кадри, като подкрепя заедно с австрийските фирми в страната въвеждането на дуално обучение. Това е доказала се концепция за намаляване на младежката безработица,
която осигурява квалифицирана работна ръка на фирмите.