Само двама от новите са с подходящо образование

Повечето рокади са станали в две седмици през  октомври, сред новоназначените има дори завършил военно училище

1/3 от шефовете на ВиК дружествата са били сменени само през октомври миналата година по време на служебното правителство.

Това е станало, докато председател на надзора на водния холдинг бе бившият военен министър Николай Цонев. От 22 дъщерни фирми началниците на 7 са сменени, като в Хасково това е направено дори два пъти - през септември за изпълнителен директор е назначен Борис Бусаров, но през октомври бива сменен с Божидар Желязков.

Повечето рокади са се случили почти наведнъж през втората и третата седмица на октомври, се вижда от партидите на дружествата в Търговския регистър.

Единственото

изключение е

подмяната на

шефа на ВиК

фирмата

в Пловдив

Там решение да се уволни директорът Спартак Николов, който заема поста от 6 години насам, и да се замени с новия Огнян Кулишев е било взето през август. Вписването обаче се забавя с около два месеца, тъй като Николов е обжалвал смяната. Съдът е отхвърлил иска му и едва тогава рокадата е била вписана.

Кулишев и още един от новите директори – Божидар Желязков в Хасково, са единствените от новите шефове, които имат висше образование, свързано с ресора, макар че това не е законово изискване. Те са завършили специалността ВиК системи във ВИАС. Пречиствателната станция на ВиК Йовковци. Фирмата обслужва повечето общини във Великотърновско.

Пречиствателната станция на ВиК Йовковци. Фирмата обслужва повечето общини във Великотърновско.

Останалите петима имат образование, което няма нищо общо с водоснабдяването: Мартин Петров в Благоевград е завършил компютърни системи в ЮЗУ “Неофит Рилски”, Румяна Янчевска в Смолян е завършила гражданско строителство във ВИАС, а Сергей Стойнов в Пазарджик е завършил маркетинг и мениджмънт във Икономическия университет във Варна.

Най-интересно е образованието на новия шеф на ВиК в Кюстендил Йордан Гогев - учил е във Висшето народно военноартилерийско училище в Шумен.

Тъй като Законът за публичните предприятия и контрол вече изисква за тези постове провеждане на конкурси, всички нови ръководни кадри са назначени с формулировката “до провеждане на конкурс”.

Официално мотивите за смените са “стабилизиране на финансовото състояние на дружеството в обстановката на рекордно поскъпване на електроенергията” или поне това е повтарящият се мотив при представянето на новите шефове пред колектива, личи от прессъобщенията на регионалното министерство.

Проблемите със скъпия ток за повечето водни дружества произтичат от факта, че повечето

купуват от

доставчици

от последна

инстанция, чиито

цени са с по

50-100 лв. над

най-високите

борсови котировки

За да избегнат този финансов товар, е било необходимо те да си изберат търговец на електроенергия. Любопитното обаче е, че четири от водните дружества със сменени през октомври шефове са всъщност такива, които имат активни договори за ток и не би трябвало да изпитват чак такъв голям проблем: в Пазарджик, Смолян, Благоевград и Кюстендил.

Шестима кметове спряха засега нов управител на водно дружество 

Шестима кметове от Великотърновска област успяха засега да стопират назначение на нов управител на “ВиК Йовковци”, и то въпреки че той е спечелил конкурс за длъжността.Причината - за разлика от останалите водни дружества, които са дъщерни на “Български ВиК Холдинг” и той притежава 100% от дяловете им, 49% от дяловете на “ВиК Йовковци” все още са собственост на общините в областта.

През ноември водният холдинг обявява конкурс и на 2 декември след изслушване на петимата кандидати за управител е избран бившият кмет на Хасково и общински съветник от Харманли Атанас Стоев. Другите четирима кандидати са били служители на самото “ВиК Йовковци”. Разбирайки за пришълеца, кметовете на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, на Лясковец Ивелина Гецова, на община Павликени Емануил Манолов, на Полски Тръмбеш Георги Чакъров, на Златарица Михаил Ганев и на Сухиндол Пламен Чернев са изпратили протестно писмо срещу назначението до министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Насроченото за 14 януари общо събрание на компанията е отменено и засега Търговският регистър показва, че няма новоназначен управител.

Мотивите на кметовете, чиито общини са акционери във “ВиК Йовковци”, са, че Стоев не е запознат изобщо с основните проблеми на местния ВиК сектор, не се ползва с доверие от съдружниците и въпреки опита си на ръководител на фирма от сектора в родния му град, тя е била с лоши финансови резултати. Другият им мотив е, че на новоизбрания управител му остават две години до пенсия и очевидно той не би могъл да разгърне потенциала си.

В четвъртък стана ясно, че вицепремиерът Гроздан Караджов е направил рокади и в “Български ВиК Холдинг”. Със своя заповед от 18 януари министърът е променил структурата на управлението и е премахнал надзорния съвет. В съвета на директорите са оставени сегашните трима членове: Ася Стоянова, Ивайло Ванков и Кънчо Кънчев, и са назначени двама нови. Това са Борислав Попов и Цветелина Василева. Промяната все още не е отразена в Търговския регистър и управител на холдинга продължава да е Кънчо Кънчев.