"Газпром експорт" не възобновява продажбата на газ за Европа на електронната си търговска платформа и отново не планира търговски сесии от 31 януари до 4 февруари. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на графика на търговете, поместен на сайта на компанията.
Последните търговски сесии на търговската платформа на Газпром бяха проведени преди три месеца - в началото на ноември 2021 година.
Последната сделка е сключена още по-отдавна - преди над 3,5 месеца - на 13 октомври 2021 година, и оттогава данни за продажба на газ на платформата няма.
Заместник-председателката на управителния съвет на "Газпром" и главен изпълнителен директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова заяви по-рано, че компанията не може да даде ориентири за сроковете и обема на допълнителни обеми газ на своята електронната търговска платформа. Според данните от септември 2021 г. чрез форуърдни инструменти са били продадени около 7,4 милиарда кубични метра газ с доставка през 2021 година.
Електронната търговска платформа на "Газпром експорт" има за цел да продава физически обеми природен газ на европейските потребители в допълнение към доставките по действащите средносрочни и дългосрочни договори. Продажбите на газ чрез тази платформа започнаха в края на септември 2018 г. През 2020 г. на нея са били продадени около 27 милиарда кубични метра газ, съобщи БТА.