Членовете на новия съвет на директорите на „Булгаргаз“ очакваха приемственост от бившия управленски състав, но това не се случи.

Бившият изпълнителен директор на дружеството е прекратил трудовите правоотношения на директори и  други служители, срещу парични обезщетения в размер на повече от 170 000 лв. Заличен е архивът на съвета на директорите, който съдържа информация за взетите решения от бившето ръководство за периода от 2015 г. до деня на неговото освобождаване.

Изненада за новия съвет на директорите на „Булгаргаз“ е било финансовото състояние на дружеството, тъй като от изявленията на г-н Николай Павлов, са останали с впечатление, че „Булгаргаз“ е в отлично финансово състояние.

По банковите сметки на „Булгаргаз“ към 3 февруари 2022 г. има само 640 хил. лв. и са усвоени близо 52 млн. лв. овърдрафти от различни банки. Същевременно, прогнозните плащания за месец февруари са в размер на 650 млн. лева, а очакваните парични постъпления са приблизително за 400 млн. лв., т.е. прогнозира се паричен дефицит в размер на 250 млн. лв., който новият съвет на директорите на „Булгаргаз“ трябва да осигури в най-кратки срокове, за да може да се заплати доставката на природен газ по договорите с руския и азерския доставчик, а също така и да се платят задълженията към бюджета за ДДС - около 100 млн. лева, както и  акциз.

Вземанията на „Булгаргаз“ от „Топлофикация София“ към 7 февруари 2022 г. са 167 млн. лева, а от ТЕЦ „Варна“ - около 35,5 млн. лева.

Очевидно „Булгаргаз“ е бил с влошен паричен поток още от октомври 2021 г., тъй като в края на 2021 г. са направени две цесии с Българския енергиен холдинг на вземания от „Топлофикация София“ в размер на 206 млн. лв. и въпреки това дружеството приключва 2021 г. с наличност по банкови сметки от само 2 млн. лв.

След регистрацията на държавната газова борса – „Газов хъб Балкан“, „Булгаргаз“ е търгувало на нея, но със силно ограничен брой търговци. В периода до юни 2021 г. „Булгаргаз“  изключва търговията с определени участници на пазара, като реализираните сделки са се осъществявали само с четири участници на организирания борсов пазар, при положение,че към настоящия момент на борсата са регистрирани 49 търговци.

След като частната газова борса – „Българска енергийна търговска платформа“ се регистрира като действаща борса на природен газ, ръководството на „Булгаргаз“ започва да предлага и реализира продажби на значителни количества природен газ и там. Регистрираните членове на „Българска енергийна търговска платформа“ са значително по-малко от тези на „Газов Хъб Балкан“ – 14 члена към настоящия момент. Следва да се отбележи, че „Българска енергийна търговска платформа“  оперира без одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране Правила за работа на организиран борсов пазар на природен газ.

Сделките на частната газова борса са били сключвани с не повече от трима търговци, като значителни обеми природен газ са търгувани основно с един търговец.

 Съветът на директорите на „Булгаргаз“ проучи реализираните търговски сделки на двете платформи, като в следствие на извършената проверка, се установява следната информация само за месец декември 2021 г.:  „Булгаргаз“  е оперирало и на двете борси, като сделките, реализирани през посочения период на „Българска енергийна търговска платформа“, са на по-ниска цена от тези на „Газов Хъб Балкан“. Това е довело до пропуснати ползи за "Булгаргаз" в общ размер на 1 677 233 лева, смятат от новото ръководство. 

Процентното разпределение на реализираните количества на „Българска търговска енергийна платформа“, изглежда така: 

търговец 1 – 96,95 %;

търговец 2 – 1,65 %;

търговец 3 – 1,40 %.

„Булгаргаз“ счита, че към настоящия момент ликвидността на „Газов хъб Балкан“  е по-голяма, предвид по-големия брой участници, регистрирали се за търговия на природен газ.

По отношение на реализираните от "Булгаргаз" сделки на 4 февруари 2022 г., следва да се направят следните разяснения:

„Булгаргаз“  е продала общо 37 700 мегаватчаса, от които 37 400 мегаватчаса за продукт "уикенд" (WE) "и ден напред" (DA) и 300 мегаватчаса за продукт в "самия ден" (WD), чрез реализиране на 18 сделки с 8 търговци на газ. Дружеството е продало продуктите "уикенд" и "ден напред" на средна цена 150,29 лева за мегаватчас, за продукт "самия ден" на цена от 145 лева. В тези дни няма сделки с аналогични продукти, сключени на „Българска енергийна търговска платформа“.

Дневните продукти (WD, DA, WE) на всички европейски газови борси, се търгуват 24/7 на принципа на непрекъсната търговия на анонимна база, като целта на дневните сделки е всеки търговец, регистриран на пазара, е да поддържа покупката и добива на природен газ максимално близки до продажбата и нагнетяването на газ. Разликата между двете формира положителен, респективно отрицателен дисбаланс за деня.

Формираният дисбаланс се таксува от оператора на газопреносната мрежа с „такса за дневен дисбаланс", която е +8% от пазарната цена за деня за тези търговци, които са в отрицателен дисбаланс и -8% от пазарната цена за тези, които са в положителен дисбаланс. Това стимулира участниците на пазара да търгуват излишъкът или недостигът на природен газ на борсата, вместо да ползват газопреносната система на оператора като източник за балансиране. 

Възможно е да се реализират голям брой сделки в рамките на кратък интервал от време. Сделките се осъществяват с цел всеки участник на пазара да балансира входящите и изходящите потоци на природен газ и да избегне дължимите такси за дневен дисбаланс.

Сделките на „Булгаргаз“ от 4.02.2022 г., са част от този процес, предвид отчетеният излишък на природен газ в резултат на намаленото потребление в страната, поради повишаване на температурите.

 Остава възможността за намаление на планираните по месеци за добив количества от подземното газохралище в „Чирен“, което технически невинаги е възможно за "ден напред", поради технологичните особености на работа му. Одобрените количествата газ за добив от него са включени в ценовия микс, който „Булгаргаз“ е заявил пред КЕВР за определяне на цената за февруари 2022 г. Ако съотношението на микса от количества и цени се промени, то тогава „Булгаргаз“  ще има недовзет приход, който ще се компенсира евентуално от КЕВР при утвърждаване на цената в бъдеще. 

Новото ръководство на „Булгаргаз“ заявява, че ще предоставя цялата обществено значима информация относно дейността си.