Какво се случва с Националния план за възстановяване и устойчивост на България, запита Джевдет Чакъров от ДПС в декларация от парламентарната трибуна. За съжаление България е единствената страна, която в момента не получава средства по този план, каза Чакъров и поиска изслушване на вицепремиера по еврофондовете Асен Василев за втори път по тази тема. 

Внесеното от нас искане за изслушване на вицепремиерът за пореден път не е включено в седмичната програма на Народното събрание. Какво се случва с Националния план? Премиерът Петков заяви наскоро, че правителството е внесло плана в ЕК. След това говорител на комисията съобщи, че в момента с България се дискутира внесения през октомври вариант, тоест няма внасяне на нов вариант", заяви Чакъров.

По думите му четвъртък вечерта премиерът Петков е дошъл в парламента на коалиционен съвет за обсъждане на плана, а в петък много спешно се провели заседания на Обществения съвет към Министерство на финансите за обсъждане на проектите в плана. Според Чакъров тези две събития са били кризисна пиар акция.

"От това, което чухме на обществените обсъждания, ние имаме огромни притеснения относно съответствията на проектите особено в областта на енергетиката с националните интереси на България. Изказванията на Асен Василев за преструктуриране на енергийния сектор бяха противоречиви - от една страна той заяви относно работата на енергийния комплекс "Марица Изток", че отхвърляме към момента и ще продължаваме да отхвърляме изискването за конкретен ангажимент за затваряне на мощности, защото няма как да махнем старото преди да има ново, тъй като сме щели да останем на тъмно. Но също така чухме и друго, цитирам "в този аспект е важно да се каже, че мощности, които не отговаря на екологичните стандарти,трябва да бъдат затворени. Това е абсолютно категоричен ангажимент и ако не го изпълним, няма да получим един евро цент.", каза от парламентарната трибуна Чакъров.