Българската банка за развитие ще помага на малките и средните фирми да си плащат сметките за ток. От понеделник стартира програма за необезпечени кредити в размер на от 20 до 200 хил. лв. Общият размер на помощта ще е 20 млн. лв. Това обявиха министърът на иновациите Даниел Лорер и ръководството на банката.

Това е стандартен кредит за оборотни средства, с които ще могат да се покрият до 4 фактури по избор на клиента, обясни изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев. Банката може да покрие до 75% от съответната фактура след приспадане на помощите от държавата. Срокът за връщането им е 12 месеца. Условието е сметката за ток на компанията да е над 5% от оперативните й разходи. За фирмите с по-добър кредитен рейтинг лихвата ще бъде 3,5%, а за останалите - 4 на сто.

42 кредита са отпуснати от банката от началото на годината, като за сравнение за цялата минала година те са били 30-35.

Министър Лорер още веднъж потвърди, че практиката с раздаване на златни паспорти се прекратява, поне докато не се намери подходящ механизъм, с който те да се контролират. И напимни, че Българската агенция за инвестиции единствено проверява дали даден инвеститор е закупил някакъв вид актив, а не издава златни паспорти.

Основната сграда на Министерство на иновациите е тази на площад "Батенберг", не съм чувал нищо за сграда на "Раковска" 134, коментира Лорер. Днес на конгреса на СДС стана ясно, че партията ще напусне сградата след 33 години, тъй като там трябвало да се установи Министерството на иновациите.