Отрязването на Русия от глобалната система за междубанкови плащания SWIFT остава отворен, но той разглежда това само като "най-крайната мярка". Това заяви в петък френският министър на финансите Брюно льо Мер, съобщава Ройтерс, цитиран от БТА.

Съединените щати и Европейският съюз избраха да не изхвърлят Русия от SWIFT като част от затегнатите западни санкции заради инвазията в Украйна. Но те биха могли да преразгледат този въпрос, посочи в четвъртък американският президент Джо Байдън.

"По отношение на системата SWIFT - това е най-крайната мярка, но това е една от опциите, които остават на масата“, каза в петък Льо Мер пред репортери преди срещата в Париж с колегите си от страните от еврозоната.

Преди същата среща германският финансов министър Кристиан Линднер пък отбеляза, че "всички опции са на масата" в допълнение към вече договорените санкции.

"Бяха наложени първите санкции срещу Русия и те вредят на руския народ и сериозно ще блокират руската икономика“, добави той.

Финансовите министри на еврозоната (Еврогрупата) вероятно ще обсъдят последствията от конфликта и произтичащите от това санкции върху европейската икономика. Икономисти и анализатори смятат, че има потенциал както за допълнително увеличаване на инфлационния натиск, така и за намаляване на икономическия растеж.

Снощи имаше и нерегулярна среща в Париж на членовете на Европейската централна банка. Очаква се управителят на ЕЦБ Кристин Лагард да даде пресконференция по-късно в петък.