"Бритиш петролиум" (BP) заяви днес, че ще продаде своя дял от 19,65% на руския петролен гигант "Роснефт" заради инвазията на Русия в Украйна и на фона на нарастващ натиск за подобна стъпка от страна на британското правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението за отказ на британския холдинг от участие в "Роснефт" ще доведе до разходи в размер до 25 млрд. долара в края на първото тримесечие, се посочва в изявлението на BP. "Бритиш петролиум" придоби акционерното си участие в Роснефт през 2013 г. като част от продажбата на дял за 12,5 млрд. долара в TNK-BP (бивша голяма вертикално интегрирана руска петролна компания със седалище в Москва).

Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни и неговият предшественик Боб Дъдли ще се оттеглят от борда на "Роснефт".

"Като толкова много хора, аз бях дълбоко шокиран и натъжен от ситуацията, която се разгръща в Украйна и сърцето ми е за всички засегнати. Това ни накара да преосмислим фундаментално позицията на "Бритиш Петролиум" с "Роснефт". Убеден съм, че решенията, които взехме като борд, са не само правилното нещо, но са и в дългосрочен интерес на BP", посочи Луни.