Компанията набрала ново финансиране за 100 млн. долара

“Епохален ден за българската икономика.” Така министърът на иновациите Даниел Лорер определи във фейсбук 1 март. Причината - България имала компания - еднорог, след като Payhawk вече била оценена на над 1 млрд. долара.

Стартъпът

представлява

финансова

платформа,

която комбинира управлението на разходи, плащания и обработка на фактури. Освен това издава корпоративни дебитни карти.

Пазарната оценка на компанията надмина 1 млрд. долара след последния рунд за набиране на финансиране, воден от американсия фонд Lightspeed Venture Partners. На него Payhawk е привлякла 100 млн. долара, половината от които идват от Lightspeed.

“Да станем първият еднорог в България е огромно доказателство за упоритата работа на нашия екип през последните три години и половина. Намираме се едва в началото на развитието си и нямаме търпение да продължим да преоткриваме света на корпоративните разплащания”, коментира съоснователят и изпълнителен директор Христо Борисов.

Миналата година стартъпът привлече финансиране на още два пъти - за 20 и 112 млн. долара. Тогава оценката му беше на стойност 570 млн. долара. След кръга от серия А на компанията по-рано през 2021 г. Payhawk отбеляза огромно увеличение от 663% на обема на трансакциите.

Със сега събраните средства Payhawk смята да наеме още 60 софтуерни инженери в София, които да

работят по нови

функции като

управление на

командировъчни,

защото бизнес пътуванията постепенно се възстановявали. Компанията започва работа и по нова кредитна карта.

Освен това стартъпът планира да отвори офиси в Амстердам и Париж през март и в Ню Йорк през септември. Това ще бъде първият ѝ филиал в САЩ. Броят на служителите се очаква да се увеличи от 100 до над 300 до края на тази година. Новият капитал също се предвижда да се утрои, като средствата ще се използват за маркетинг и продажби за навлизане в нови пазари.

Payhawk е основан през 2018 г. от Христо Борисов, Бойко Караджов и Константин Дженгозов. Оттогава те са отворили представителства в Лондон, София, Берлин и Барселона. Компанията има клиенти в 30 държави в различни индустрии, валути и методи на плащане, но повечето от тях са във Великобритания, Германия, Испания, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Там работят близо 100 души, а в българския офис са наети около 50 специалисти. Регистрацията на компанията обаче е в Лондон.

България очаква първия си еднорог от няколко месеца. В интервю за “24 часа” в началото на годината Лорер прогнозира, че съвсем скоро оценка от над 1 млрд. долара могат да получат две компании - едната бе именно Payhawk, а другата е Gtmhub, създател на софтуер за планиране на работата и следене на резултатите в дадена компания.