Над един милиард лева инвестиции са готови да вложат чужди компании за изграждане на интемодален терминал във Варна. За това съобщи варненския депутат и председател на транспортната комисия в НС след среща с представители на белгийската компания „Jan De Nul“, Борислав Гуцанов. Тя е специализирана в изграждането на пристанищни терминали и изкуствени острови и има оборот от 2.5 милиарда евро.

Целта е изграждането на интермодален терминал във Варна. Проектът вече беше представен и пред една от най-големите китайски компании China Construction Third Engineering.
Идеята за транспортно пристанище е от 2007-а година и предвижда преместването на товарните дейности от съществуващия порт Варна – изток в центъра на морската столица във Варненското езеро под кв. „Максуда“.
Смятам, че с изграждането на новите пристанищни мощности, Варна ще стане водещо пристанище в транспортния коридор между Далечния изток и Западна Европа, а България – страната, през която ще минават едни от най-големите товарни потоци. При изграждането на подобен проект в Констанца бяха открити 175 000 работни места, коментира в личния си профил във фейсбук Гуцанов.