Хиляди служители на телекомуникационния оператор Veon работят от бомбоубежища в Украйна и преместват оборудване до граничните райони, за да поддържат цифрова спасителна линия за бежанци, бягащи от войната, разказа в петък главният изпълнителен директор на компанията, съобщава "Дневник".

Тяхната работа помогна на около 85% от телекомуникационната мрежа на Veon да продължи да функционира в Украйна след инвазията на Русия на 24 февруари, каза ексклузивно пред Супанта Мукерджи и Тоби Стърлинг от "Ройтерс" главният изпълнителен директор на Veon Каан Терзиоглу. Но допълнителни рискове има както от недостига на електроенергия, така и от самия конфликт.

Търгуваната на борсата в Амстердам Veon управлява най-големия доставчик на мобилни устройство в Украйна под бранда Kyivstar. Тя е около 4000 служители и 25% пазарен дял.

Терзиоглу, който говори за "Ройтерс" по Zoom от Холандия, описа как компанията се справя едновременно с войната, санкциите и финансовите проблеми. Както и как предоставя телефонна мрежа на бързо разрастваща се диаспора.

Служителите "на практика работят извън убежищата и в момента, в който имат възможност, излизат на терен, за да поддържат мрежата", каза Терзиоглу.

Причината част от нея да не работят е най-вече загубата на захранване, а не защото са мишени на руските сили, каза той. Възстановяването на тези части изисква работници да наливат бензин на генераторите, което той описва като "една от най-тежките в логистично отношение задачи, които нашите хора се опитват да вършат".

Данните на ООН показват, че повече от 3.2 милиона души са избягали и още 2 милиона са били разселени вътрешно. Терзиоглу изчислява нещо съвсем друго - 4 милиона бежанци са напуснали страната, а 10 милиона са разселени.

Освен че отвори офисите си като приюти за бежанци, Veon също така безплатно зареди сметките на потребителите, каза Терзиоглу, който стана главен изпълнителен директор през юли миналата година. На предишната си работа като главен изпълнителен директор на Turkcell той се бори със сирийската бежанска криза.

Veon също получи подкрепа от американски, китайски и европейски компании в технологичната и телекомуникационната индустрии:

оператори като Orange, Tele2 и Vodafone се отказаха от таксите за взаимно свързване и роуминг
производители на оборудване като китайските Huawei и ZTE помагат в поддръжката на мрежата
те и компании, включително Ericsson, Nokia, Microsoft и Oracle положиха "героични усилия" да поддържат мрежите работещи, изброява Терзиоглу.

Veon притежава и втората по големина телекомуникационна мрежа в Русия (нейният най-печеливш пазар), работеща под името Beeline. Това означава, че Veon трябва да се ориентира за ефекта на санкциите и политическите проблеми от двете страни на границата.

Veon има около 29 хил. служители в Русия и компанията е предприела стъпки да управлява разделно бизнеса си в Украйна и Русия.

Компанията също така бързо се дистанцира от руския олигарх Михаил Фридман, чийто инвестиционен фонд LetterOne притежава 47.9% дял във Veon и допълнителни 8.3% дялове чрез холандска фондация. Европейският съюз наложи санкции на Фридман на 28 февруари, решение, с което той каза, че ще се бори. Терзиоглу каза, че Фридман, който подаде оставка от борда на Veon на 28 февруари и от борда на LetterOne на 3 март, сега "няма икономическо участие LetterOne". Компанията съобщи на 3 март, че активите на Фридман са били замразени и той е бил лишен от акционерни права.

Терзиоглу каза, че не може да спекулира дали в крайна сметка компанията може да бъде изправена пред санкции на ЕС или национализация от руското правителство, но се надява, че това ще бъде изключено по хуманитарни причини. "Ще направим всичко възможно да я позиционираме като услуга, която е от жизнено важно значение", каза той.

Veon също е изправен пред финансови притеснения, като акциите му паднаха от началото на годината с 56%, а дългът ѝ, деноминиран в щатски долари ($5.4 млрд. в края на 2021 г.) се търгува на доста ниски нива.

На 4 март Fitch понижи кредитните рейтинги на компанията до статут на "боклук", като каза, че заедно Русия и Украйна представляват 62% от оперативната печалба (EBITDA) за 2021 г. от $3.3 млрд.

Руският капиталов контрол и войната означават, че компанията почти сигурно няма да може да движи средства в или извън нито една от страните.

Компанията разпространи няколко съобщения за актуалното състояние, за да увери инвеститорите, че остава ликвидна, с $2.1 млрд. долара в брой към края на февруари, от които $1.5 млрд. долара са в Холандия.

Терзиоглу каза, че е запознат със съобщения за група облигационери търсят разговори и приветстваха възможността това да се случи. "Организирането на такива срещи дава възможност да обясним защо не трябва да се притесняват и че сме добре финансирани за покриване на задълженията ни", казва той.