Френският автомобилостроител "Рено" (Renault) снощи обяви, че незабавно спира работа в завода си в Москва и пристъпва към оценка на възможните опции относно участието си в руския си филиал "АвтоВАЗ" (AvtoVAZ) на фона на напрежението, което се засилва заради силното му присъствие в Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В този завод се произвеждат спортни високопроходими "Дъстър" (Duster), "Каптюр" (Kaptur), "Аркана" (Arkana) и "Нисан Терано" (Nissan Terrano).

Но по-голямата част от присъствието на групата в Русия минава през филиала й "АвтоВАЗ", благодарение на който през 2021 г. е продала 500 000 коли в страната и така тя стана вторият й пазар след Европа.

Компанията още не обявява изтеглянето си от Русия, макар да започва да открехва вратата за такава възможност след призива вчера пред френския парламент на украинския президент Володимир Зеленски, който я назова поименно, наред с други френски предприятия. Призив за световен бойкот на френската марка отправи и украинският външен министър Дмитро Кулеба заради отказа й да напусне страната след руската инвазия в Украйна.

"Групата оценява възможните опции относно участието й в "АвтоВАЗ", от която "Рено" притежава 69 процента от 2016 г. Това подразделение е лидер на руския пазар с марката си "Лада" (Lada)", се казва в комюнике на компанията. Тя допълва, че иска да действа отговорно към своите 45 000 служители в Русия.

Каквото и да реши да дългосрочното си оставане в Русия, групата вече прогнозира какво ще й струва това. Тя предупреди, че е принудена да преразгледа финансовите си прогнози за 2022 г. и вече очаква спад на оперативния й марж от порядъка на 3 процента спрямо обявените по-рано 4 процента.

"Рено" предвижда да регистрира провизия от 2,195 милиарда евро в отчетите си за първото шестмесечие - колкото е стойността на активите й в Русия.