Държавният резерв да бъде отворен за строителните предприемачи и да бъде използван като буфер, докато държавата се погрижи за нормалното обезпечаване на пазара със стомана. Това поискаха от “Възраждане” на брифинг в Народното събрание.

Строителният бранш е застрашен от фалити заради прекратени доставки на стомата от Украйна и Русия. От медиите разбрахме, че след среща с представителите на Камарата на строителите и бизнеса с вицепремиера Корнелия Нинова тази среща е основната причина за намерението на обявяване на форсмажорни обстоятелства от страна на правителството, заяви народният представител Даниел Петров.

По думите му Нинова е поискала квотите за доставки на стомана да бъдат предоставени на Турция и Индия, като по този начин да бъде обезпечен нашият пазар. Металургичните преприятия у нас разполагат със запаси от скраб, но не разполагат с достатъчно добавъчни суровини, които се внасят от същите страни, от които и стоманата.

Димитров посочи, че цената на стоманените продукти е със стойности, които значително покачват цената на строителството, а същевременно само те не могат да покрият и 50% от пазара. В началото на годината поскъпнаха много суровини и метали, което се дължеше главно на поскъпването на енергоносителите, но с военната ситуация в Украйна проблемът се е задълбочил и вече на борсите за строителни материали липсвали основни продукти като ламарина, профили и всичките производни, които са основни за строителството.

По думите му представители на бизнеса алармирали, че преди дни са сключвани сделки за продажба на арматурно желязо на цени от 3100 лева на тон, които са с 40% по-високи от предходния месец. Много строители възнамерявали да изчакат да видят как ще се развие ситуацията на пазара, както и да правят сделки на зелено.

Цончо Ганев отправи и критика към правителството в “неадекватно поведение” заради поредицата от кризи в държавата.

България не може да си позволи да е вражеска страна на Русия, категорични бяха още от партията.