Разговор на премиера Кирил Петков с американския президент Джо Байдън, с твърдение, че Путин корумпирал покрай “Турски поток”, предизвика коментари от наши политици и руското посолство.

“Аз дадох и примера за “Турски поток”, където е факт, че 3 млрд. лв. бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която не можем да използваме, и явно джиповете на “Аркад” се намериха в къщи като на г-жа Арнаудова. Точно това е инструментът - работиш с политическата вирхушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти и ги работиш през корупция”, казва Петков.

Реакциите не закъсняха. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира, че “Балкански поток” е българска собственост и запита наясно ли е премиерът Кирил Петков какво говори?

“Наясно ли е, че Русия иска да строи такива газпопроводи в чужбина, за да бъдат те тяхна собственост, а “Балкански поток” е българска ”, контрира той.

В пост на руското посолство нарекоха коментара на премиера недипломатичен, остър и груб, спрямо президента на Руската федерация Владимир Путин. Вместо елементарна благодарност, чуваме дамо безсмислени нападки, реагират оттам.

 Как бе построен “Балкански поток” виж инфографиката.