"Най-съществените средства от бъдещите европейски програми са за "Зелен преход" и дигитализация. Това са милиарди, които са разпределени между няколко ключови министерства и първата от тези програми за енергийна ефективност вече е реалност. Предстои да стартира от април. Това са 140 млн. лв., които са на разположение от нашето министерство за малки и средни предприятия за енергийна ефективност." Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

Той участва в Първи регионален форум "Инвестиции и иновации в Благоевград“, организиран от общината съвместно с Американския университет.  Най-успешните бивши възпитаници на университета представят компаниите, в които работят, а сред гостите са представители на посолството на САЩ, Германия, Азербайджан и др.

Министър Лорер изрази готовност държавата да помага и подкрепя индустриалните зони, стартъпите, компаниите в растеж. "Предприемачите повече от 10 г. се радват на насърчаване от държавата, откакто стартират фондовете и тази година се похвалихме най-после с огромен успех - първият български еднорог. Искрено вярвам, че до края на годината ще имаме втори и трети", допълни министър Лорер.

Относно отмяната на извънредната епидемиологична обстановка, той каза, че Народното събрание е Правителството ще решат кои мерки за подкрепа ще останат. "Ние сме твърдо за оставане на някои мерки. Със сигурност - подкрепата за лекарите е важна, с бизнеса ще обсъдим и мярката 60/40 и др.", допълни Лорер.