Южна Корея съобщи днес, че успешно е извършила пробно изстрелване на първата си космическа ракета с твърдо гориво и каза, че това е първа стъпка към извеждане в орбита на спътници за по-добро наблюдение на заплахи от Северна Корея, предадоха Ройтерс и БТА.

Това стана възможно, след като миналата година САЩ се съгласиха да сложат край на наложените от тях преди десетилетия ограничения върху разработването на балистични и други ракети в Република Корея. През октомври Сеул направи тест на ракетата "Нури", първата изцяло южнокорейска разработка, която излетя, но не успя да изведе в орбита макет на сателит.

Южнокорейското министерство на отбраната днес разпространи изявление, в което отхвърли твърденията на комунистическия Север, че миналата седмица успешно е тествал своя нова междуконтинентална балистична ракета, предаде Асошиейтед прес. Според ведомството Пхенян всъщност е изстрелял ракета с много по-малка мощност и е изфабрикувал данни след предишен неуспешен тест.

Северна Корея бе заявила, че миналия четвъртък е изстреляла междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-17", което окачестви като най-големия оръжеен тест от години. Военното ведомство в Сеул обаче каза, че изстреляната ракета не е била "Хвасон-17", а "Хвасон-15", изпробвана успешно през 2017 г.