Европрокуратурата разследва 9 компании дали с измама са взели 6 млн. евро по програмата за иновации и конкурентоспособност

Явна свързаност и писани като под индиго проекти не са попречили на девет български фирми да получат 6 млн. евро по програмата за иновации и конкурентоспособност (ОПИК).

И надали някой щеше да обърне внимание, ако те не се оказаха разследвани от Европейската прокуратура за измама с въпросните милиони. За проверката стана ясно на 25 март, когато МВР влезе в 25 офиса в София, Монтана и Перник, паралелно с което конфискува строителна техника.

Фирмите, които отговарят на описанието, дадено в съобщението на Европрокуратурата, както и на българските власти, са “Нова строй тийм”, “Евалон 1”, “Верда 008”, “КВП Груп”, “Интерпром”, “КВП - Консулт”, “ТК Дрийм Билд”, “Амбър ойл”, “ТК Билд” и “Научно-технически съюз по строителство – Консултинженеринг”. Всъщност те са 10, защото след акцията на МВР се оказва, че още една компания е включена в разследването.

Общото между тях е, че са кандидатствали и са получили средства с проекти, които сякаш са писани под индиго. Всъщност

половината се оказват

подготвени от

един консултант,

а другата половина - от друг

Авторите на проектите не са проявили кой знае какво въображение при наименованието им. Всички се казват “Повишаване на енергийната ефективност във фирма...”. Кандидатстват в рамките на процедурата “Енергийна ефективност за малките и средните предприятия”, отворена през 2017 г. за покупката на техника като челни товарачи, самосвали, багери и т.н.

Повечето от компаниите в списъка на Кьовеши са регистрани в София. Монтана се появи в съобщението на Европейската прокуратура заради това, че купената техника за една от фирмите - “Нова строй тийм”, е за проект, който би трябвало да се изпълнява в града.

Иначе самата фирма е регистрирана в блок в столичния жк “Люлин”. Проверка на място показва, че посоченият апартамент за офис е празен от известно време. Никой не вдига и на обявените фирмени телефони.

“Верда 008” е от Перник. Опитите за контакт с нея също бяха неуспешни. Същото се повтаря и с останалите компании.

Любопитно е, че точно в навечерието на кандидатстването пред ОПИК и по-късно

в собствеността и управлението

на фирмите настъпват промени,

които показват свързаност.

Например “ТК Билд” е сключила своя договор с ОПИК на 24 ноември 2017 г. Тогава едноличен собственик е бил Стойко Захариев, но в началото на 2018 г. фирмата е прехвърлена на Пламен Тенев.

“Амбър ойл” е сключила договор на 9 август 2017 г. До 2016 г. собственик е бил същият Стойко Захариев, който я прехвърля на Виолета Каравелова-Захариева. Тази компания също е с регистрация в “Люлин”, като на посочения адрес се оказват още 38 фирми. Никой в блока обаче не е чувал, че там има такава бизнес империя, свързана със строителството.

Името на Захариев се появява и като собственик на “Нова строй тийм”, която той придобива през 2020 г., 3 години след като тя е спечелила проекта за техниката. Списъкът с прехвърлянията може да бъде продължен.

Другата любопитна подробност е, че

доставчиците на техниката на

десетте фирми са едни и същи

компании. В това може би на пръв поглед няма нищо чудно, защото често вносителите на такава специфична техника са оторизирани представители на определена марка.

Става дума за скъпи багери, трошачки, челни товарачи, булдозери, валяци и друга подобна техника. Тя обаче според публикации в сайта Bird.bg, придружени със снимки, се оказва използвана при строителството на компресорни станции по трасето на “Балкански поток”.

През 2021 г. управляващият орган на ОПИК вече е усетил нередностите и на проектите са наложени финансови корекции. Вследствие на това фирмите е трябвало да върнат получените европейски средства, но до това поне към момента не се е стигнало, защото са спечелили съдебни дела.

По някои проекти те са само в размер на определен процент от сумата. Но в повечето финансовата корекция е 100%, т.е.

фирмите е трябвало да

върнат всичко,

което са получили от еврофондовете. Налагането на финансовите корекции е почнало през 2021 г., но тук също се случва нещо интересно - всички до една обжалват административните актове, с които са им наложени корекциите, и печелят делата.

Те започват към края на 2021 г. и някои от тях са минали и на последна инстанция - във ВАС. Двете фирми, чиито дела поне към момента не са приключили, са “Амбър ойл” и “Верда 008”. Проектите и на двете са за 2,1 млн. лв., които трябва да върнат.

В проекта на “Верда 008” например е посочено, че техниката ще се използва за разширяване капацитета на съществуващ стопански обект и повишаване на неговата енергийна ефективност на производството на инeртни материали. Тоест купената техника не би трябвало да се използва на друго място, освен на посоченото от компанията. Но се оказва, че част от нея е използвана при изграждането на “Балкански поток”.

Системата ИСУН не дава възможност да се видят първичните документи по проектите, например попълнените формуляри за кандидатстване, решенията на органа, който е избрал дадена фирма, нито актовете, с които са наложени финансовите корекции.

Интересен е и въпросът

дали част от получилите пари

компании могат да се смятат

за малки, или средни,

по каквато процедура за подпомагане са кандидатствали. “Интерпром” например е един от основните играчи във ВиК проектите в страната и има участие в такива за близо 100 млн. лв. Компанията участва и в поръчката за над 1 млрд. лв. за модернизация на жп трасето от Елин Пелин до Септември. “Интерпром” е усвоила общо 270,4 млн. лв. по 49 поръчки. Собственик на фирмата е Калоян Теодосиев, който назад във времето е бил управител на друга фирма, получила пари от ОПИК - “Нова строй тийм”.

Проектът за модернизацията на жп трасето между Елин Пелин и Септември е за над 1 млрд. лв.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Проектът за модернизацията на жп трасето между Елин Пелин и Септември е за над 1 млрд. лв. СНИМКА: “24 ЧАСА”