Ставката по обвързаното подпомагане за протеинови култури за кампания 2021 г. е в размер на 238,35 лв./ха. Преди година същата ставка е била в размер от 259,22 лв./ха. и Държавен фонд „Земеделие“ изплати 32 млн. лв. на над 16 хил. производители до началото на април. Тазгодишното плащане е в срок до 10 април.

Поради прехвърлянето на средства от Програмата за развитие на селските райони към директни плащания, стойността на ставката от предходната кампания беше завишена, оттам и разликата в бюджета между кампания 2020 г. и 2021 г. Влияние оказва и завишения размер на допустимата за подпомагане площ през тази кампания – 1,01% или 1 324 ха спрямо 2020 г., обясняват от аграрното министерство.

Право на подпомагане по схемата имат производители на територията на страна, отглеждащи фасул (зърно), леща, нахут, грах за зърно (зимен и пролетен) и зелен грах, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан и/или смески от тях.

По-рано ЕК позволи екологично ориентираните площи под угар да бъдат използвани за паша и за производство на протеинови култури. През месец април 2022 г. се предвижда оторизация и по схемата за зелени директни плащания. По нея ще бъдат изплатени 460 млн. лв. по 54 хил. валидни заявления.