Той коментира, че Планът за управление на парк "Витоша", който действа от 2005 г., е изключително консервативен и не позволява намеси в парка да се случат дори за ремонт или изграждане на съоръжения:

"Направиха се доста опити за управление на този План, но винаги се среща сериозно неразбиране в необходимостта да бъде коригиран, така че да може да се развива планината по начин, който да е екологичен и да дава възможност лифтовете да бъдат ремонтирани. ... Имаме от едната страна План, който ни е казал какво може и какво не може, от друга страна е желанието на Столична община да се стартират действия, които да дадат възможност и Княжевският, и Драгалевският лифт да бъдат ремонтирани", заяви по БНР главният архитект на София Здравко Здравков в предаването "Хоризонт преди обед".

Според него съоръженията на лифтовете могат да бъдат ремонтирани, но не могат да бъда удължавани, не могат да бъдат правени нови стъпки.

"Витоша ски" е собственик на съоръженията на Княжевския лифт и това допълнително усложнява процедурно тяхното възстановяване. Столична община възложи експертиза от международна фирма, работеща в областта на въжените линии, която потвърди нашата теза, че ремонт е невъзможен. Експертизата предписва да бъдат изградени нови станции, нови фундаменти и нови стълбове, т.е. изцяло нова въжена линия. Няма как чрез ремонт да се подмени абсолютно всичко".

Това каза допълни адвокатът на "Витоша ски" Петър Петров. От дружеството обжалват заповедта на Столичната община за ремонт на Княжевския лифт.

"Реалният проблем, за да не могат да се възстановят съоръженията на Витоша, е действащият Закон за горите. До този извод стигнаха и от Столичната община. Три текста в този закон пречат да бъдат възстановени лифтовете", обясни той.