Жалбата в Конституционния съд не е нито против българския бизнес, нито против гражданите. Имаме само юридически аргументи срещу самозабравилите се политици, които потъпкват правовия ред. Повече от две седмици, откакто е влязло това решение - нито има пътна поддръжка, нито има разплащане. Това заяви на брифинг в парламента Николай Нанков от ГЕРБ. 

По искане на 59 депутати от ГЕРБ КС образува дело срещу решението на Народното събрание да се платят 50% от парите на пътностроителните фирми. Темата се дискутираше в парламента със седмици преди великденската ваканция на депутатите. 

Радомир Чолаков заяви, че партията му е сезирала КС за нарушаване на конституцията с изплащането едва на 50% на Пътна инфраструктура, което той определи като абсолютно противоконституционно.

И изтъкна втора причина - фирмите, които не са си получили парите, да нямат възможността да съдят АПИ.

Според Десислава Атанасова в работата на управляващите има грубо погазване на правовия ред и на парламентарната практика.

"И ако това е завръщането на парламентаризма, аз не знам какво представлява диктатурата", допълни Атанасова. 

Тя уточни, че ешенията на КС важат занапред, но от ГЕРБ имат искане решението да има обвързваща обратна сила от датата на решението - 20 април. А

"Aко КС уважи това наше искане, то на практика би се обезсмислила работата на въпросната комисия в проекта на решение.", посочи тя. 

Преди ваканцията на депутатите спор предизвика именно това дали комисия в Народното събрание има правомощията да одобрява плащанията на останалите 50% от дължимите суми на пътностроителните фирми.