96 млн. лв. допълнително се отпускат от React-EU по програма "Възстановяване". Те ще се дадат като гаранции от Фонда на фондовете на 7 търговски банки за кредити към малки и средни предприятия, които имат нужда от ликвидност. Фирмите могат да получат ресурс до 3 млн. лв., срокът за погасяване е до 84 месеца, като при нужда може да се удължи с още 12 месеца.

Продължението на програмата "Възстановяване", която стартира миналото лято, беше обявено от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. "Надяваме се да достигнем кредитен портфейл от 240 млн. лв.", заяви той, като подчерта, че първата част на програмата е била използвана изцяло от пазара и до този момент със 131 млн. лв. по гаранционните инструменти на Фонда на фондовете са договорени кредити в размер на близо 400 млн. лв. с близо 900 фирми. 

Банките, които ще отпускат кредити по програмата, са Токуда, УниКредит Булбанк, Пощенска банка, ДСК, Райфайзенбанк, БАКБ и ОББ. 

От Фонда обясниха, че инструмента се надгражда и вече покритието на ниво портфейл се увеличава от 25 на 50%. Намалена е админситративната тежест и времето за одобрение на кредитите, което вече е около 5 дни. 

Председателят на УС на Асоциацията на банките в България Диана Митева също беше категорична, че програмата е навременна и помага на малките и средните предприятия да имат достъп до финансов ресурс. "Банките не спряхме да кредитираме по време на ковид кризата. Вече има чакащи клиенти и това, че има нови средства по програмата, е обнадеждаващо за нас", каза тя и даде информация, че досега дадените кредити са били равномерно разпределени из страната, за което са помогнали и служителите на банките из цялата страна.