Инвестиционният гигант KKR, който искаше и бизнеса на “Теленор” в страната, купува ContourGlobal за 2,2 млрд. долара

Американската инвестиционна компания Kohlberg Kravis Roberts&Co (KKR) е новият собственик на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”, съобщи Ройтерс.

В сделка на стойност 2,2 млрд. долара KKR е придобил друга американска компания - ContourGlobal, която има мажоритарен дял в българската електроцентрала, а 27% в нея са на Националната електрическа компания.

Бордът на компанията вече е одобрил офертата и препоръчва на акционерите да я подкрепят. Съгласие имало и от Reservoir Capital Group - най-големия акционер със 71,4% в ContourGlobal. Сделката ще се осъществи чрез компанията Cretaceous Bidco, регистрирана в Лондон в края на март 2022 г.

От KKR заявяват, че оценяват ContourGlobal като висококачествен бизнес, подкрепен от балансирано и географски диверсифицирано портфолио за производство на електроенергия. Компанията осигурявала привлекателна платформа за значителен бъдещ растеж, увеличаващ стойността, воден от променящия се характер на енергийната индустрия в резултат на целите за декарбонизация в момент на глобален енергиен преход.

ККR e една от водещите световни инвестиционни компании, има екип от над 1900 служители, а управляваните от нея активи се оценяват на близо 460 млрд. долара. Инвестициите са насочени в 10 сектора, основни сред които са енергетиката и капиталовите пазари.

Сделката за теца всъщност не е първата инвестиция на KKR в България. Компанията има дял в “Юнайтед груп”, където мажоритарен акционер е лондонският фонд “БиСи партнърс”. Преди близо 2 години “Юнайтед груп” купи БТК за 1,3 млрд. евро, а в началото на 2021 г. стана собственик и на Нова тв в сделка за 185 млн. евро.

През 2018 г. KKR наддаваше заедно с вече покойния чешки милиардер Петр Келнер за покупката на бизнеса на “Теленор” в България, Сърбия и Черна гора. Сделката тогава бе спечелена от компанията PPF на Келнер с цена от 2,8 млрд. евро.

СоntоurGlоbаl yпpaвлявa 138 централи в Eвpoпa, Ceвepнa и Латинска Aмepикa и Aфpикa.  Компанията влезе в България през 2011 г., когато купи от италианската “Енел” един от тецовете в Маришкия басейн. Сега централата произвежда 13% от тока, който се потребява в България.