Малките производители на хляб и хлебни продукти искат да се променят сроковете за възстановяване на ДДС ако се приеме нулевата ставка върху цената на хляба, както предвижда една от антикризисните мерки на правителството, предаде BNT.

Техни проучвания сред нагласите на търговците показват, че крайната цена в търговската мрежа няма да бъде понижена спрямо сегашните нива.

Във фурната на Лазар Генчев майсторите пекари вадят средно по 3000 хляба на ден. И пресмятат, че за последните шест месеца цената на обикновеното бяло брашно е нараснала почти двойно. От понеделник вече то ще струва по 850 лева на тон. Фирмата, според тях, ще се натовари финансово още повече, ако се въведе нулевото ДДС за хляба.

"Повечето колеги в България забелязват, е че при такова връщане на ДДС, както се коментира в момента, на три месеца, ние ще получим още един финансов шут, т.е, пари, с които три месеца ще плащаме ДДС на материалите, ще ни ги върнат чак на четвъртия месец, което никак не е добре за нас", коментира Лазар Генчев.

Търговците, на които Генчев продава продукцията си, нямат намерение да свалят крайната цена. Потребителите, също не вярват, че ще купуват по евтин хляб.

За да се тества пазарът, малките производители предлагат нулевото ДДС да се приложи първо за хляба по БДС, който е и по-скъп.

"Другият вариант е да не пада ДДС на 0, а да падне на 9 процента. Тогава ситуацията е "нито ще внасяме, нито ще теглим", при което ще получим глътка въздух. Третия вариант е, ако остане това нулево ДДС, поне да се възстановява на всеки месец, за да не се налага да акумулираме такива средства, което става или с кредит, или отнякъде трябва да ги вземеш тия пари, за да ги дадеш", добави Генчев.

Не само покачващите се цени на изходните суровини свиват печалбите. За да задържат работниците си, в пекарната обмислят увеличаване на заплатите.