Междуведомствен съвет начело с финансовия министър ще води и поддържа два “черни” списъка - на лицата, за които има данни, че застрашават националната сигурност, и на свързаните с тях, предвижда работният вариант на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата

След проверка и анализ на лицата от двата списъка ще се налага незабавно замразяване на средствата - ако остане, този текст вероятно ще предизвика нов трус в парламента.

 

Пореден трус в коалицията и в парламента предвещава чернова на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

Копия от документа се предаваха сред депутатите апокрифно в четвъртък. За работните текстове на бъдещия закон, с който държавата трябва да отговори на глобалния американски “Магнитски”, се твърди, че са писани от работна група. В нея влизали експерти от министерствата на финансите и на правосъдието.

На сайта на двете “отговорни” ведомства обаче няма обявен проект. Такъв липсва и в портала за обществени консултации, установи проверка на “24 часа”.

Според версията, която придружава появата му в различни медии, сред които и “24 часа”, е, че е планирано той да бъде приет от кабинета на подпис и после изпратен в парламента.

От финансовото министерство обаче категорично го отрекоха

Оттам обясниха, че е възможно да циркулира някаква “чернова”, която не е обсъждана и подготвена за финално решение.

До няколко седмици в най-кратки срокове т.нар. български закон “Магнитски” ще бъде предложен на вниманието на депутатите - така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев преди повече от месец отговори на парламентарно питане. Въпроса тогава зададе Иво Атанасов от “Има такъв народ”.

Предисторията - след налагането на санкциите от САЩ по Глобалния закон “Магнитски” на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков

първото служебно правителство на Стефан Янев обяви, че започва работа по

български закон, който да урежда последствията от налагането на външни санкции.

Специална комисия тогава изслуша по темата финансовия и правосъдния министър, както и управителя на БНБ. А на работна група между министерствата на правосъдието и на финансите, оглавявани по това време от Янаки Стоилов и Асен Василев, бе възложена подготовката на такъв проект.

“Единствено мога да потвърдя, че има такъв проект,

но не мога да го коментирам, не съм се запознал с него”, каза в четвъртък пред “24 часа” Йордан Цонев от ДПС.

“Не е обсъждан, нито съгласуван с ИТН никакъв проект”, коментира шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. Лаконичен бе и депутатът от “Коалиция за България” Петър Кънев: “Чувал съм, че ще има такъв проект, но не съм го виждал”.

Проектът, с който “24 часа” разполага, определя като риск за икономическата и финансовата система, когато са налице следните данни: за дейност срещу интереси, по които сме се задължили да защитаваме с международни договори, когато се използват с престъпни цели високотехнологични финансови продукти, като разплащания чрез интернет, в т.ч. чрез криптовалути намиращи се извън финансовия и фискалния контрол, злоупотреби и измами в киберпространството, нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, в т.ч. чрез интернет сайтове, без надлежно разрешение,

трансфери през българската банкова система на финансов ресурс

с неустановен/престъпен произход или за инвестиране в икономиката на страната на такива капитали. Той включва в рисковите за националната сигурност и нередности и злоупотреби при усвояването на средства от ЕС, както и наложени санкции от друга държава.

Според текстовете всеки, за когото са събрани такива данни след проверка и анализ, влиза в национален списък, приет с решение на Министерския съвет. Ще има и втори списък - на свързаните лица. Задължени да прилагат този закон според проекта са органите на изпълнителната власт, държавните и общинските предприятия, публичните предприятия, БНБ.

Отсега може да се предположи и коя ще е ябълката на раздора при обсъждането на закона в парламента. Проектът предвижда органите, които ще го прилагат,

незабавно да предприемат действия за замразяване на средства

и други финансови ресурси на лицата, включени в националния списък, както и на свързаните с тях от втория списък. Предвидено е също спиране на изпълнението на сключени с тези хора договори и недопускане на бъдещи договорни отношения с тях.

Политически партии, които са учредени или пък се ръководят от лица в списъка, ще бъдат лишени от държавна субсидия. Ако текстовете бъдат приети, присъствието в списъка ще бъде основание и за проверка по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Експертите обаче предлагат предвидените мерки да не засягат правата на труд, на обществено и здравно осигуряване, социално подпомагане, образование и правото на защита на лицата в “черния списък”.

Предвижда се създаването на междуведомствен съвет като консултативен орган към правителството начело с финансовия министър, а негови членове да са заместник министри на правосъдието, на външните и вътрешните работи, на икономиката, зам.-шеф на НАП и зам.-председател на ДАНС. Този съвет ще води и поддържа двата списъка - на лицата, за които има данни, застрашаващи националната сигурност, и на свързаните с тях.

Държавните органи не могат да отказват да дават сведения на този съвет по съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна, пише още в проекта.

Въз основа на мотивирана молба от заинтересованото лице или по искане на съвета Министерският съвет може да разреши освобождаване на замразяването по отношение на средствата за покриване на основни разходи - закупуване на хранителни продукти, както и за плащане на наем, лечение, данъци и такси за комунални услуги, както и за осигуряване на правна защита.

Решение на правителството за включване в списъка или за замразяване на средства ще може да се обжалва пред Върховния административен съд. Срокът за произнасяне е едномесечен.

В преходните и заключителните разпоредби на проекта се уточнява, че проверка и анализ за свързаност се прави, ако включеното в списъка физическо лице е управител, прокурист или ликвидатор на дружество, притежава над 1/3 от капитала на дружество, включено в списъка, или е съпруга, роднина по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен включително, или роднина по сватовство - до трета степен включително, с лице, включено в списъка.

"Репресията е изключително право на държавата. Не случайно обаче тя е отдалечена от политическите субекти като изключително право на съдебната власт", категоричен бе финансист, пожелал анонимност.