Подкрепям решението на ЕС за удължаване на живота на въглищните централи, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

- Инж. Георгиев, МОСВ затвори една от въглищните централи в България, а преди дни Брюксел разреши на ЕС да изгаря повече въглища през следващите 10 години. Как ще коментирате?

- Интересен въпрос! В България правим всичко наопаки. Управляват ни зелените, за това пропагандата е такава, но истината е, че ЕС върви към забавяне на премахването на въглища.

- Каква е причината за това решение на Брюксел?

- Причината е желанието на ЕС да прекрати използването на руски газ и петрол. Разбира се, няма да стане за месец, това е дълъг процес, който трябва да се обмисли внимателно и за това са обявили 10 годишен срок за удължаване на живота на въглищата.

- Какво означава решението на ЕК в цифри?

- Потреблението на въглища ще се увеличи с 5% в следващите 10 години в сравнение с плановете, които са правени преди пандемията и войната в Украйна. Първоначалната цел е до 2030 година емисиите въглероден диоксид да се намалят с 55% спрямо нивата от 1990 година.

- Това ли е единствената мярка на ЕК за отказване от руските енергийни източници?

- Не. Това е важна стъпка, която ще предостави достатъчно време на инвеститорите за строителството на нови мощности, които използват вятър и слънце, както и за договаряне на нови договори за покупка на природен газ дългосрочно.

- Знаете ли какви заявления за нови цени на топлинната енергия са подали българските топлофикации? Толкова шокиращо ли е поисканото увеличение, както твърди опозицията?

- Наясно съм с подадените заявления, защото представлявам асоциацията, която защитава интересите на бранша. Не мога да кажа публично какви са поисканите промени в цените от българските топлофикации, но бих искал да се знае, че те работят в период на огромна криза.

От една страна, държавата и ЕС им оказват натиск да правят инвестиции в обновяване на съоръженията и топлопреносната мрежа. От друга страна, инфлацията им се отразява изключително сериозно. Разходите им стават все по-големи, но приходите са непроменени, което не им позволява да отделят средства настрана, които да инвестират.

Единственото, което мога да кажа в този момент е, че предвид ценовата криза, от която са засегнати всички, държавата е тази, която може да предприеме мерки, с които да подкрепи производителите на енергия, за да не се налага българите да се товарят с големи сметки за парно.

- Кои от разходите на топлофикациите са се увеличили най-много?

- За газовите топлофикации най-големият разход е природният газ. Цените, по които продават са на база 50лв цена на природния газ, а през май цената му е над 3 пъти по-висока. Фактът, че продажна цена на топлинната енергия не покрива увеличението на природния газ, води до огромен по размери нереализиран приход за дружествата. Някои са се лишили от 8 цифрени суми, които ако имаха, щяха да инвестират в екология.

За въглищните топлофикации перото с най-сериозно увеличение са въглеродните емисии. Утвърдените цени на парното са смятани на цена от 50 евро за тон, а текущо въглеродните емисии се търгуват в порядъка на 90 евро за тон. Логиката тук е същата, както при нарастването на природния газ за газовите топлофикации. Въглищните централи плащат многократно по-висока цена за въглеродни емисии, която не е отразена в продажната цена на енергията, която води до натрупване на колосален нереализиран приход.

Времената за всички сектори са изключително трудни. В момента от съществено значение е какви мерки ще предприеме държавата, за да извади всеки засегнат бранш от кризата.