В България се отглеждат над 3,5 млн. кокошки в уголемени клетки – всяка птица разполага с площ колкото лист с размер А4

В глобален мащаб все още продължава практиката за отглеждане на кокошки в тесни клетки, ограничаващи естественото поведение на птиците, като към момента броят им е над 6 милиарда. Яйцата им са с код 3, като различните кодове отговарят на различния вид отглеждане – яйцата с код 0 значат био отглеждане, тези с код 1 – свободно отглеждане, а тези с 2 – подово отглеждане.

88% от всички ангажименти на бизнеса за снабдяване с яйца от ферми без клетки в срок до края на миналата година или по-рано, вече са изпълнени, сочат данните от доклада на Международната коалиция Open Wing Alliance (OWA) от май 2022 г. за напредъка на бизнеса относно етичното снабдяване с яйца. Част от OWA e българската организация КАЖИ, основана за защита на животните, най-вече в индустриалното животновъдство. В страната ни броят на бизнесите, преминали към по-хуманен избор на яйца, са 40.

Докладът на международната организация сочи, че над 2300 корпорации по света са станали част от политиката за яйца от ферми без клетки, като 982 са си поставили срок до края на 2021 г. Към момента само 4% от предприятията, поели този ангажимент, все още не са го изпълнили цялостно, но отчитат напредъка си, докато за 8% от фирмите все още данни липсват.

Статистиката отчита един бърз преход към по-хуманен избор, като все повече компании се отказват от яйцата с код 3 - най-жестоката практика в индустриалното отглеждане на кокошки. Принос имат и все по-стриктните закони, пример е забраната за клетки в 10 американски щата, като такава предстои за се въведе и в ЕС до 2027 г.