Най-голяма тя е за МВР и стига до 11,5% от цената на литър

ОМВ има най-много договори - девет

Властта зарежда служебните си автомобили с отстъпка. Това става ясно от писмени отговори до депутата от “Демократична България” Ивайло Мирчев, който е отправил питания към всички министри.

Изключение прави вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова, която отговаря, че няма договор с нито едно дружество, защото не ръководи министерство.

За останалите контрактите за горива са сключени в изпълнение на рамково споразумение по централизирана обществена поръчка, организирана от финансовото министерство. Тя е проведена по време на служебното правителство и

със срок от 1 юни 2021 година до 2023-а,

или до изчерпване на максималния договорен финансов ресурс. Не се посочва обаче каква е сумата. Доставчици са четири компании - “Лукойл България”, “Шел България”, “Петрол” и “ОМВ България”. (Кое ведомство от коя компания зарежда и каква отстъпка получава - виж в таблицата долу.)

Отстъпката за министерствата съществува от години и се обяснява с това, че те купуват големи количества, а доставчиците имат гарантирани продажби. Според анализ на Министерството на финансите в периода 2012-2016 г. имало слаб интерес и липса на конкуренция за доставка на горива, автокозметика и смазочни материали за властта.

В резултат на предприети мерки, сред които и разделяне на поръчките на обособени позиции и прецизиране на критериите за подбор, се появили повече доставчици.

От двама те станали трима за 2018 - 2020 г., а през 2021 г. броят им се увеличил до четири.

Независимо какви са цените по колонките, министерствата ползват между 4,1 и 11,15% намаление на литър гориво

Масовият бензин А-95 например се търгува в момента от 3,05 до 3,37 лв. на литър, средната цена в “Лукойл” е 3,15 лв. ОМВ и “Шел” го продават за 3,22 лв., а “Петрол” за 3,26 лв. за литър. При средна цена 3,20 лв. на литър отстъпките варират между 35 и 12 стотинки.

Дизелът варира между 3,08 до 3,49 лв. в четирите вериги. Така при средна цена 3,28 лева за литър, министерствата зареждат с намаления между 13 и 36 стотинки.

В същото време едва от следващия месец е планирана отстъпка от 25 ст. за всички хора, които заредят до 50 литра гориво. При това намалението важи само за най-евтините видове бензин и дизел. Обсъжда се отстъпката да се предоставя с представяне на талон и записване на регистрационния номер, съобщи Мартин Димитров, депутат от “Демократична България”.

С най-много договори се оказва МВР,

което се снабдява с горива от “Лукойл-България”, “Петрол” и “ОМВ България”.

От вътрешното министерство го обясняват с нуждата от осигуряване на оптимално снабдяване с гориво на всички подразделения, включително и най-отдалечените районни управления, гранично-полицейски участъци и районни служби на пожарната. МВР ползва и най-голяма отстъпка - от 11,15% на литър по договора си с “Лукойл”. Не става ясно кои подразделения и районни управления ползват високата отстъпка и кои - по-ниската.

Девет министерства имат договори с “ОМВ България”, шест получават отстъпки от “Петрол”, три зареждат в “Шел”, други 3 имат в “Лукойл”.

Ако страните от ОПЕК решат да повишат добива на петрол, е възможно да има спад на котировите, което да доведе и до по-ниски цени на горивата.

Заради войната цените скочиха с 15% за 3 месеца

В Германия свалят данък от днес, очакват поевтиняване, у нас май ще има поскъпване

Надежда за спад през лятото, но само ако ОПЕК реши да увеличи добива на петрол  СНИМКА: РОЙТЕРС

СНИМКА: РОЙТЕРС

Заради войната в Украйна цените на горивата у нас са се вдигнали с над 15% само за три месеца. В началото на март дизелът е струвал средно 2,82 лева, а сега е 3,28 лева. При бензина движението е сходно - от 2,70 до 3,20 лева. За същия период има поскъпване и на петрола, което е приблизително 10%. През май той отбеляза шестия поред месец на увеличение, което е най-дългата възходяща серия от началото на 2011 г. насам.

Високите цени на горивата се поддържат и от покачването на курса на долара, защото котировките на нефта се измерват в американската валута. Очакванията са, че до 2-3 седмици поскъпването ще продължи, като дизелът ще стигне до 3,40 лева, а бензинът ще е с около 10 ст. по-евтин.

В Германия обаче горивата вероятно ще поевтинеят, след като правителството свали данъка върху енергията временно - до края на август. До 1 юни той бе 65,45 цента за литър бензин и 47,04 цента за дизел, а след намалението е съответно 35,9 и 33 цента. По този начин германското правителство се отказва от данъчни приходи, които се оценяват на повече от три милиарда евро.

Преди да бъде въведена тази мярка, дизелът в Германия е достигнал исторически рекордната цена от 1,55 евро за литър според автомобилния клуб ADAC. Цената на бензина е стигнала 1,67 евро, като най-високата стойност е била през август 2012 – 1,70 евро.

И все пак през лятото може да има поевтиняване на горивата, след като Саудитска Арабия е намекнала, че е готова да увеличи предлагането, съобщи Financial Times. Какво ще е решението за добива, се очакваше да решат късно вчера вечерта страните от ОПЕК. Предварителните прогнози са, че ще има умерено увеличение на доставките за юли. Но имало и надежди, че планираното вдигане на добива за септември може да бъде отложено за юли и август.

Ако Саудитска Арабия увеличи доставките, това ще е обрат в позицията на държавата, след като преди седмица от кралството посочиха, че няма какво повече да се направи за пазара.

САЩ многократно са апелирали страните производителки да увеличат продукцията по-бързо, за да се справят с рекордните цени на горивата и високата инфлация. Американският президент Джо Байдън може да посети Саудитска Арабия по-късно този месец като част от международната му обиколка. Низходящата траектория на петрола опира до това доколко е готов ОПЕК да използва своя свободен капацитет, без изцяло да обърне гръб на Русия, коментира Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Патрик де Хаан - анализатор в компанията GasBuddy, която проследява разходите за гориво в САЩ, прогнозира, че цените ще продължат да се покачват. Той очаква към средата на юни галон (3,8 литра) бензин да струва средно 5 долара, а в началото на август да достигне 6 долара. В момента средната цена е 4,62 и е рекордно висока.