Около пет милиона тона храна се изхвърля годишно в Румъния. В същото време пет милиона румънци живеят на прага на бедността и едва успяват да задоволят ежедневните си нужди от храна, алармира телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Четиридесет процента от произведената в света храна никога не се консумира, се посочва в доклад, публикуван от фондация за опазване на околната среда. Става дума за 2,5 милиарда тона, тоест еквивалентът на всички храни, произведени за пет месеца.

В Румъния всяка година около пет милиона тона храна се изхвърлят на сметището. Данните показват, че в страната най-големите загуби на храна - над 95 процента, са в градските райони.

Докладът, публикуван от Световната фондация за дивата природа, показва, че през последните 11 години в световен мащаб хранителните отпадъци са се увеличили със 7 процента, вместо да намалеят. Хранителните отпадъци вече достигат 40 процента от цялата произведена храна в световен мащаб.

Активисти за опазване на околната среда предлагат вместо да се изхвърля храна, тя да се компостира.

Една от препоръките на Световната фондация за дивата природа е всички търговци на дребно, преработватели и потребители да не обръщат внимание на външния вид на плодовете и зеленчуците. По този начин супермаркетите ще спрат да изхвърлят тонове плодове и зеленчуци.